вівторок, 27 травня 2008 10:10

Канадський міністр подав у відставку через секретні документи

Пішов у відставку міністр закордонних справ Канади Максим Берньє. Він визнав, що залишив секретні документи в небезпечному місці. Зі свого боку прем"єр-міністр Стівен Харпер прохання про відставку задовольнив.

Річ у тому, що в останні декілька тижнів Берньє став об"єктом критики. Казали, що його колишня подруга Джулі Кюльяр мала раніше стосунки з людьми, які, у свою чергу, були пов"язані з організованою злочинністю, зокрема вона мала стосунки з бандою байкерів "Ангели пекла".

Втім, оголошуючи про відставку свого підлеглого, прем"єр Харпер підкреслив, подія ніяк не пов"язана з особистим життям тепер уже колишнього міністра.

"Міністр Берньє дізнався і проінформував мене про те, що залишив секретні документи в небезпечному місці, - зазначив голова уряду. - Це серйозна помилка. Він узяв відповідальність на себе, подавши у відставку".

Про які саме документах йде мова, де Берньє їх залишив і чи дістав до них доступ хтось сторонній, не повідомляється. При цьому оголошення прем"єра про відставку голови МЗС прозвучало за декілька годин до того, як в ефірі франкомовного канадського телеканалу повинно було бути показане інтерв"ю з Джулі Кюльяр.

Проте голова кабінету підкреслив, що "мова йде тільки про цю помилку (пов"язану з документами)".

"Це дуже серйозна помилка для будь-якого міністра, - зазначив він. - Ми завжди повинні нести відповідальність за документи, на яких стоїть гриф".

Вчора, 26 травня, прем"єр-міністр Канади приймав у себе президента України Віктора Ющенка. А на прес-конференції, що послідувала за зустріччю, на питання про Джулі Кюльяр він відповів: "У мене немає ніякого наміру коментувати колишню подругу міністра, я не сприймаю це серйозно ".

45-річний Максим Берньє очолив дипломатичне відомство в серпні минулого року, а зараз став першим міністром, що зі скандалом покидає кабінет консерватора Харпера, який прийшов до влади в результаті парламентських виборів січня 2006 року. Тимчасово МЗС Канади очолить міністр міжнародної торгівлі Канади Девід Емерсон, повідомляє Би-Би-Си.

Зараз ви читаєте новину «Канадський міністр подав у відставку через секретні документи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі