субота, 29 березня 2008 18:07

Каддафі ініціює створення Арабського союзу

Пропозиція лідера Лівійської Джамахірії, полковника Муамара Каддафі про створення Арабського союзу стала головною сенсацією першого дня саміту Ліги арабських держав (ЛАГ) у Дамаску, повідомляє ИТАР-ТАСС.

Каддафі, який був відсутній на нараді у верхах в Ер-Ріяді в 2007 році, повернув собі славу найрадикальнішого лідера арабського світу. Його емоційний виступ пожвавив дискусію.

Полковник заявив, що всі біди арабів виникають через відсутність у них справжньої єдності. Лівійський лідер попередив, що "в арабів немає місця на сучасному світі, де відбуваються процеси консолідації та глобалізації".

"Араби не мають нічого: ані єдиної валюти, ані єдиної економіки, ані єдиного ринку; самі лише нескінченні сварки. Так що ж на нас чекає?", - запитав він.

Форум відкрив президент Сирії Башар Асад, до якого перейшла посада голови міжарабського співтовариства в 2008 році. Він закликав поставити інтереси арабської єдності вище розбіжностей між арабськими лідерами.

"Ми всі знаходимося в одному човні, і ЛАГ - цій наш загальний будинок", - вказав він.

Єгипетський дипломат Амр Муса, який є адміністративним головою ЛАГ, зі свого боку, також констатував наявність "серйозної кризи довіри у співтоваристві".

Суперечності між арабськими країнами "підійшли до небезпечної межі", а втручання зовнішніх сил у справи арабського світу, вважає він, "досягло небувалих масштабів". У зв"язку з цим Муса побажав, щоб із Дамаску почався рух за возз"єднання арабських лав.

Великою несподіванкою, яка свідчить про провал спроб США не допустити приїзду до дамаску всіх так званих помірних арабських керівників, стала поява на саміті Махмуда Аббаса.

У своїй промові голова Палестинської національної адміністрації (ПНА) зажадав від арабських братів "прийти на допомогу до палестинців, які перебувають у блокаді і піддаються жорстоким репресіям".

За його словами, Ізраїль "лагодить перешкоди на шляху створення незалежної палестинської держави, нарощує будівництво незаконних поселень і намагається ізолювати Єрусалим від Західного берега річки Йордан".

Аббас звернув увагу квартету міжнародних посередників (США, РФ, ООН і ЄС) на цю небезпечну тенденцію, попередивши, що "якщо створення палестинської держави буде зірвано, то на Близький Схід чекає серйозне загострення ситуації і зростання екстремізму".

Голова ПНА повідомив, що услід за Дамаском культурною столицею арабського миру в 2009 році стане Єрусалим.

У роботі форуму Дамаску беруть участь 11 з 22 лідерів регіонального співтовариства. Проте, керівники Єгипту, Саудівської Аравії, Йорданії та Лівану на конференцію не поїхали, оскільки вважають Сирію джерелом багатьох проблем, вважають, що вона дуже тісно співпрацює з Іраном і веде деструктивну політику в Лівані, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Каддафі ініціює створення Арабського союзу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі