пʼятниця, 21 грудня 2007 12:57

Йосип Сталін втрачає колишню популярність у Росії

Число прихильників Йосипа Сталіна за останні декілька років зменшилося. Про це свідчать результати опитування "Левади-центру", яке було проведене напередодні чергової річниці з дня народження радянського вождя. Ставлення росіян до Сталіна за останні два роки піддалося певному перегляду, констатують соціологи. Якщо в 2005 році 21% опитаних називав Сталіна "мудрим керівником, який привів СРСР до могутності та процвітання", то в грудні поточного року про це заявляють тільки 14% респондентів. Проте, за даними дослідників, частка росіян, що вважають Сталіна "жорстоким, нелюдяним тираном, винним у знищенні мільйонів безневинних людей", залишилася незмінною – 29% учасників опиту.

Дещо менше росіян (28% проти 32% в 2005 році) вважають, що які б помилки і вади не приписувалися Сталіну, найважливіше – що під його керівництвом народ вийшов переможцем у Великій Вітчизняній війні. Скоротилась і частка респондентів (з 22% до 15%), які впевнені, що тільки жорсткий правитель міг підтримати порядок в державі за тих умов.

Є серед російських респондентів і такі, які вважають, що "наш народ ніколи не зможе обійтися без керівника такого типу, як Сталін, рано чи пізно він прийде і наведе лад". Поділяють цю точку зору 9%, але, згідно опитування, за два роки таких стало менше на 6%. При цьому 30% росіян зараз упевнені, що народ ще не знає всієї правди про Сталіна і його справи, передає BBC.

Зараз ви читаєте новину «Йосип Сталін втрачає колишню популярність у Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі