середа, 25 червня 2008 12:06

Ізраїльській прем"єр запобіг саморозпуску парламенту і достроковим виборам

Прем"єр-міністр Ізраїлю Ехуд Ольмерт запобіг у середу саморозпуску парламенту та достроковому скликанню загальних виборів, зумівши переконати партію "Авода" залишитися в правлячій коаліції, повідомила радіостанція "Коль Ісраель".

Депутати "Аводи", що складають другу за чисельністю фракцію Кнесета, відмовилися від наміру голосувати за законопроект про розпуск парламенту, обговорення якого було заплановано на середу.

Подібні ініціативи не мають шансів на успіх без участі лейбористів, які забезпечують кабінету Ольмерта підтримку парламентської більшості.

А правляча партія "Кадіма" погодилася у вересні провести "праймеріз", на яких буде обрано нового партійного лідера, який також займе крісло голови уряду.

Відзначимо, що "Авода" спочатку виражала готовність залишитися в правлячій коаліції за умови, якщо Ольмерта піде з посди прем"єра. Його відставки лейбористи вимагали після того, як розкрилися подробиці чергового поліцейського розслідування, в якому фігурує Ольмерт.

Прем"єр-міністра підозрюють у незаконному отриманні великих грошових сум від американського бізнесмена Моріса Таланскі. Міністерство юстиції Ізраїлю повідомляє, що буде проведено розслідування за фактом придбання Ольмертом нерухомості в Єрусалимі.

Операцією зацікавилися після того, як урядові контролюючі органи виявили, що Ольмерт придбав будинок на 325 тис доларів дешевше за його ринкову вартість.

Ізраїльський прем"єр підтвердив, що отримував великі суми від Моріса Таланскі, проте стверджує, що це була допомога в його передвиборній кампанії.

Як повідомлялося, найбільш вірогідним наступником Ольмерта може стати 49-річна Ціпі Лівні, голова МЗС Ізраїлю. На початку 1980-х вона працювала паризьким агентом "Моссада" - ізраїльської зовнішньої розвідки.

Також слід сказати, що дострокові вибори в Ізраїлі пригальмували б розпочатий нещодавно переговорний процес з палестинцями. Експерти вважають, що в цьому випадку президентові США Джорджу Бушу доведеться відмовитися від надій на укладання мирних палестино-ізраїльських угод до кінця його президентського терміну, тобто до кінця 2008 року, повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «Ізраїльській прем"єр запобіг саморозпуску парламенту і достроковим виборам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі