понеділок, 02 червня 2008 11:36

Ізраїль звільнив шпигуна "Хезбали" в обмін на останки військовослужбовців

Терористична організація "Хезбала" передала Ізраїлю труну з останками дев"яти солдатів, загиблих в ході Другої Ліванської війни. Передача останків здійснювалася через представників міжнародного "Червоного Хреста" після того, як на ліванську сторону був доставлений Насім Насер, який відсидів 6 років в ізраїльській в"язниці за шпигунство на користь "Хезбали".

Ліванські шиїти відзначили повернення Насера до Лівану як національне свято. Тисячі ліванців зустрічали його як героя. Церемонія зустрічі була організована за особистим розпорядженням шейха Хасана Насралли.

Насім Насер народився в Лівані в сім"ї ізраїльтянки та ліванця-шиїта. У 1982 році, незадовго до початку військової операції Ізраїлю в Лівані, він покинув країну і переїхав до сім"ї своєї матері до Ізраїлю, де отримав ізраїльське громадянство, яке пізніше було анулюване рішення суду. Під час шестирічного терміну ув"язнення у в"язниці "Ніцан" (Рамле) Насер повернув собі ліванське громадянство.

У відповідь на повернення Насера до Ізраїлю були передані останки солдат ізраїльської армії ЦАХАЛ, загиблих під час Другої Ліванської війни літом 2006 року.

Керівництво "Червоного Хреста" заявило, що представники Лівану не повідомили їх заздалегідь про намір передати останки солдатів до Ізраїлю. Передача труни з останками солдатів була з настороженістю сприйнята ізраїльськими військовими. Грузн був після передачі був обстежений саперами.

Повідомляється, що в труні знаходилися останки членів екіпажа вертольота, який був збитий в Лівані 12 серпня 2006 року. Це: Самі Бен-Наїм (39), майор з Реховота, Нісан Шальов (36), майор з кібуци Аврон, Даніель Гомес (25), капітан, з Нахалім, Рон Машиах (33), прапорщик з Гедери та Керен Тандлер (26), старшина з Реховота.

Імена ще четирьох військовослужбовців, останки яких були доставлені до Ізраїлю, поки не повідомляються. Сьогодні почнеться ДНК-експертиза останків загиблих солдатів. Не виключено, що їх поховають в окремій загальній могилі.

Як стверджують лідери "Хезбали", дана операція стала першим етапом реалізації угоди про "обмін полоненими" між Ізраїлем та "Хезбалою".

Передбачається, що на другому етапі в обмін на відомості про захоплених в липні 2006-го року резервістах ЦАХАЛу Ехуда Гольдвассера та Ельдада Регеве, Ізраїль передасть ліванській владі ще чотирьох або п"ятьох ув"язнених, громадян Лівану. Поки залишається неясним, чи буде готовий Ізраїль випустити з в"язниці ліванського терориста Саміра Кунтара, у випадку якщо Гольдвассер і Регев не будуть повернені живими. Офіційний Ізраїль поки спростовує чутки про обмін полоненими з "Хезбалою", повідомляє NEWSru.

Зараз ви читаєте новину «Ізраїль звільнив шпигуна "Хезбали" в обмін на останки військовослужбовців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі