понеділок, 16 червня 2008 11:09

Ізраїль та Сирія відновили непрямі мирні переговори

Ізраїль та Сирія розпочали в Анкарі другий раунд непрямих мирних переговорів за посередництва Туреччини. Ізраїльську сторону представляють співробітники канцелярії прем"єр-міністра Йорам Турбовіч і Шалом Турджман, повідомила сьогодні газета "Гаарец".

За її даними, однією з цілей консультацій є підготовка "можливої прямої зустрічі наступного місяця", але в основному обговорюються технічні питання, повідомляє ИТАР-ТАСС.

Відзначимо, що Дамаск як умову мирних переговорів висуває повернення Голанських висот. Ізраїль, зі свого боку, вимагає від Сирії припинити підтримувати палестинські та ліванські збройні угрупування.

"Поки дуже рано говорити про дипломатичні домовленості між сторонами, оскільки існує маса технічних моментів, які залишилися після попередньої зустрічі. Сторони представили списки питань, і навколо них розвернуться нинішні дискусії", - цитує "Гаарец" високопоставленого турецького представника, близького до переговорів.

"Ясно, що переговори ведуться на основі принципу, за яким Ізраїль йде з Голанських висот в обмін на нормалізацію відносин з Сирією. Характер, зміст і етапи цієї нормалізації обговорюватимуться на наступних раундах", - відзначило джерело.

За даними газети, переговори розпочалися в неділю і продовжаться до сьогоднішнього вечора. Перший раунд пройшов у Стамбулі близько місяця тому, після якого сторони оголосили про спільне бажання досягти мирного договору.

Як стало відомо з ізраїльських джерел, в турецькій столиці знаходяться помічники прем"єр-міністра Ізраїлю Ехуда Ольмерта, які підтримують контакт зі сірійською делегацією, повідомляє Бі-Бі-Сі. Про відновлення свого заочного діалогу Ізраїль та Сирія повідомили в травні.

Відзначимо, що 14 червня, заступник міністра закордонних справ Сирії Фейсал аль-Макдад в інтерв"ю йорданській газеті "Ад-Дустур" заявив, що його країна розглядає різні варіанти повернення собі Голанських висот, у тому числі й не мирним шляхом". Заступник міністра стверджував, що "Голани по праву належить Сирії", повідомляє NEWSru Israel.

Колишні спроби досягнення миру зривалися через розбіжності з приводу статусу Голанських висот, які Ізраїль окуповував під час арабо-ізраїльської війни 1967 року.

В неділю президент Ізраїлю Шимон Перес висловився за зустріч між лідерами двох країн. Він провів аналогію з революційним візитом єгипетського президента Анвара Садата до Ізраїлю в 1977 році, який допоміг налагодити процес та увінчався підписанням мирного договору.

"Якщо сирійці справді хочуть миру, вони повинні погодитися на зустріч у верхах між президентом Сирії та прем"єр-міністром Ізраїлю", - заявив Перес у ході візиту в США.

Тим часом, більше половини ізраїльтян, згідно з опитуваннями, виступає проти навіть часткової передачі Голан сирійцям. У кнесеті (парламенті) вже розглядається законопроект, згідно з яким долю висот можуть вирішити тільки дві третини (80) депутатів, повідомляє NEWSru.com.

Як відзначають місцеві експерти, одним із варіантів врегулювання може стати "довгострокова оренда або спільне користування" на окупованих територіях, але варіант повного відступу Ізраїлю з Голан вважається "свідомо непрохідним".

Інформація про початок підготовки прямих переговорів з Сирією викликала протест серед багатьох політиків, а також в ізраїльському суспільстві. Жителі населених пунктів, розташованих на Голанах, закликають політиків і громадських діячів докласти всіх зусилль, щоб не допустити втрати Голанських висот, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Ізраїль та Сирія відновили непрямі мирні переговори». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі