вівторок, 09 березня 2010 20:35

Ізраїль та Сирія почали власні атомні програми

Ізраїль та Сирія почали власні атомні програми

Ізраїль та Сирія оголосили про намір розвивати власні програми в галузі атомної енергетики. Про це на галузевій конференції в Парижі, під егідою Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), заявили міністр національної інфраструктури Ізраїлю Узі Ландау і заступник міністра закордонних справ Сирії Файзал Мекдад.

За словами ізраїльського міністра, мета програми - забезпечення енергетичної автономії Ізраїлю, основними джерелами електроенергії для якого досі є вугілля і природний газ. У свою чергу представник Сирії вказав на зростання енергоспоживання у зв"язку із швидким збільшенням чисельності населення.

Представники двох країн не уточнили більш конкретних цілей планованих атомних програм, однак Узі Ландау підкреслив, що в разі будівництва атомних електростанцій на них будуть введені найжорсткіші стандарти безпеки.

За оцінками експертів, Ізраїль має більше можливостей для розвитку власної ядерної програми. Він залишається єдиною країною на Близькому Сході, яка має атомні реактори. Один з них був побудований в 1950-і роки за сприяння французьких фахівців в місті Дімона на півдні країни, другий розташовується неподалік від Тель-Авіву.

Ізраїльський уряд не підписував Договір про нерозповсюдження ядерної зброї. Ізраїль підтримує так звану політику "ядерної невизначеності", не підтверджуючи і не спростовуючи твердження про наявність ядерної зброї у його арсеналі. За деякими даними, наявні в Ізраїлі атомні реактори використовувалися в тому числі і для нарощування ядерного військового потенціалу.

Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «Ізраїль та Сирія почали власні атомні програми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі