середа, 05 грудня 2007 12:54

Ізраїль обіцяв КНДР мільярд доларів, якщо та припинить постачання ракет арабам

Ізраїль обіцяв КНДР мільярд доларів, якщо та припинить постачання ракет арабам
На початку 1990-х років Ізраїль вів секретні переговори з КНДР, закликаючи Пхеньян в обмін на велику економічну допомогу припинити постачання балістичних ракет в арабські країни. Північнокорейська сторона була готова до поступки, проте діалог зірвався під тиском МОССАДу, розповів колишній генеральний секретар ізраїльського МЗС Ейтан Бен-Цур в інтерв"ю найбільшій японській газеті "Іоміурі".

Літом 1992 року через посередників у Нью-Йорку дипломата запросили в столицю Північної Кореї. Керівництво країни, як повідомлялося, хотіло обговорити питання про інвестиції в розробку золота на півночі КНДР, пише ИТАР-ТАСС. Ізраїль тоді був украй стурбований постачанням північнокорейських ракет до Єгипту, Сірії, Лівії та Іраку, а тому вирішив скористатися цією можливістю, щоб змусити Пхеньян відмовитися від експорту зброї потенційним супротивникам.

У листопаді Бен-Цур у супроводі експертів через Пекін прибув до столиці КНДР. Ізраїль, за його словами, був готовий надати країні інвестиції у розмірі $30 млн і економічну допомогу на 1 млрд, якщо та погодиться припинити постачання ракет.

Пройшло декілька раундів переговорів, в ході яких Пхеньян, як стверджує дипломат, врешті-решт натякнув на можливість поступок. Проте подальше обговорення припинилося під натиском МОССАДу, ізраїльської розвідки, яка мала паралельні контакти з Пхеньяном і дійшла висновку про небажаність продовження діалогу.

Зараз ви читаєте новину «Ізраїль обіцяв КНДР мільярд доларів, якщо та припинить постачання ракет арабам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі