вівторок, 29 січня 2008 13:17

Із Землею максимально зблизився астероїд діаметром 250 метрів

Астероїд діаметром у поперечнику близько 250 метрів і масою в декілька млн тонн у вівторок о 10:30 за київським часом максимально зближувався із Землею і продовжив свій політ у космосі зі швидкістю 9 км/сек. Відстань між двома небесними тілами становить зараз всього 537 тисяч км., що за космічними мірками "зовсім поряд".

Космічний мандрівник, який майже заглянув сьогодні в гості до землян, був відкритий три місяці тому астрономами за допомогою радіотелескопу в американському штаті Арізона. Спостерігати його можна сьогодні за допомогою шестиметрового радіотелескопу Зеленчукської обсерваторії на Північному Кавказі, передає ИТАР-ТАСС.

Наступний масивний астероїд з назвою "Апофіз" під номером 99 942 з діаметром 270 метрів у поперечнику пройде на відстані 38 тисяч км. від Землі 13 жовтня 2029 року.

Міжнародний астрономічний союз закликав світову спільноту всебічно досліджувати проблему астероїдної небезпеки. Державні програми прийняті в США, Великій Британії та Японії. Завдання, яке належить вирішити ученим, – визначення орбіт не менш як 90% усіх астероїдів розміром понад кілометр у поперечнику, які, змінивши орбіту, можуть впритул зближуватися із Землею. Зіткнення з таким космічним тілом призведе до глобальної катастрофи і загибелі цивілізації.

Наслідки падіння крупного астероїда або комети в Світовий океан, наприклад, виявляться невимірно більш руйнівними, ніж цунамі сейсмічного походження.

Могутні астероїдні впливи на океан здатні викликати хвилю заввишки в кількасот метрів, тоді як відомі сейсмогенні цунамі рідко сягають висоти 50 метрів. При ударі кам"яного астероїда діаметром 500 м зі швидкістю 10-20 км/сек на океанічній поверхні виникає "каверна", яка утворює навколо себе кругову хвилю заввишки 100-200 м.

У разі удару в океан астероїда діаметром 10 км зі швидкістю 20 км/сек народжується гігантське цунамі заввишки до 4 км у центрі і 300-400 м при виході хвилі-вбивці на континенти. Саме такого роду подія привела, за однією з наукових гіпотез, до вимирання мільйони років тому 90% усіх видів тварин на Землі.

Зараз ви читаєте новину «Із Землею максимально зблизився астероїд діаметром 250 метрів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі