середа, 26 вересня 2007 09:02

Із січня ціна за опалення залежатиме від погоди

Із січня 2008 року нам треба буде молитися, щоб була тепла зима. В Україні зібралися ввести єдину для всіх регіонів методику розрахунку вартості опалення квартир, яка залежатиме від погоди за вікном. Як повідомив міністр житлокомунгоспу Олександр Попов, це дозволить мешканцям платити тільки за реально надані послуги. За підрахунками, якщо протягом місяця на вулиці буде 0 градусів, комунальники мають знизити тарифи майже на третину в порівнянні з діючими і, навпаки, підняти їх уполовину при середньомісячній температурі в мінус 20 градусів.

У Мінжитлокомунгоспі повідомили, що методика розрахунків знаходиться на твердженні в Кабміні і до того не може бути оприлюднена, але орієнтовні цифри — зимовий тариф буде приблизно вдвічі вищим за літній. Те, що методику приймуть, у міністерстві не мають сумнівів.

Нині тарифи на опалення встановлюють місцеві органи влади. У кожному регіоні усереднену вартість обігріву одного квадратного метра визначають за своєю методикою. Зараз, у зв"язку із відсутністю в більшості будинків лічильників тепла, вартість опалювання одного кв. метра розраховують, виходячи з середньодобової фіксованої температури мінус 8 градусів. У одних регіонах річну плату ділять, як було при Союзі, на 12 місяців, у інших за тепло гроші беруть тільки в опалювальний сезон — зазвичай, півроку: з середини жовтня до середини березня. Але й у цьому випадку в різних місцях платять по-різному: наприклад, у Львові беруть абонплату (близько 50% від зимових розцінок) у літній сезон і в 2,1 разу більшу — взимку, в Одесі мешканці влітку взагалі не платять за холодні батареї, але в опалювальний сезон розраховуються за фактом. Розрахунки показують: за обігрів 3-кімнатної квартири площею 70 кв. м львів"янин взимку заплатить 224 грн, влітку — 107, а одесит 406 грн. взимку і нуль грн влітку, пише "Сегодня".

Зараз ви читаєте новину «Із січня ціна за опалення залежатиме від погоди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі