пʼятниця, 09 жовтня 2009 10:33

Із міліціонерів, люди в погонах перетворюються на одних з найнебезпечніших мешканців

Із міліціонерів, люди в погонах перетворюються на одних з найнебезпечніших мешканців
Із міліціонерів, покликаних захищати простих співвітчизників, люди в погонах перетворюються на одних з найнебезпечніших мешканців вулиць українських міст, пише у свіжому випуску український тижневик Корреспондент.

Махіна силового свавілля в країні, набираючи все більших обертів, давить всіх тих, хто мав необережність з нею зіткнутися з власної вини або за збігом обставин.

Незліченні свідчення постраждалих показують, що спектр діяльності міліції за останні кілька років істотно розширився і - крім захисту своїх співвітчизників - тепер включає в себе усвідомлене потурання і сприяння злочинцям, відверте кришування кримінальних схем, розбої на вулицях і тортури підозрюваних.

Відчуття безкарності серед людей у погонах стає настільки сильним, що правоохоронці не соромляться загрожувати і розправлятися з журналістами, що намагаються привернути увагу до кричущих випадків.

Демонстративне чищення своїх власних рядів МВС - тільки цього року, за інформацією, наданою міністерством, щодо співробітників органів міліції прокуратура порушила 512 кримінальних справ (на 300 тисяч співробітників), 44 з яких передано до судів, ще 41 людину вже засуджено - не може обдурити правозахисників і представників громадськості.

"Це розвід для лохів, - без церемоній резюмує координатор Вінницької правозахисної групи Дмитро Гройсман, про кількість кримінальних справ проти міліціонерів. - Ці справи включають міліціонерами ухилення від сплати аліментів, перенесення паркану не туди, куди потрібно, ДТП з летальним результатом. Хай дадуть статистику по тому, скільки справ порушено за статтею 127 - тортури, 364 - перевищення влади та 365 - перевищення посадових повноважень ".

За інформацією, наданою МВС, за тортури залучено всього два міліціонери. За побиття та незаконне затримання - 62, за незаконний обшук - 13, за незаконне затримання - 12, за отримання хабара - 94. Решта - за інші злочини, суть яких прес-служба МВС не уточнила.

Навіть у тому рідкісному випадку, якщо кримінальна справа проти міліціонерів доходить до суду, закінчується це, як правило, для них майже завжди безболісно, зазначають правозахисники, самі потерпілі та свідки.

"Я не знаю жодного випадку в Україні, щоб хоч одну кримінальну справу за побиття, тортури, або перевищення повноважень працівниками міліції було доведено до суду без залучення преси на самому першому етапі. Прокуратура реагує тільки тоді, коли [справу] набуває форми громадського скандалу" , - заявив Гройсман.

Зараз ви читаєте новину «Із міліціонерів, люди в погонах перетворюються на одних з найнебезпечніших мешканців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі