понеділок, 02 квітня 2007 09:57

Іудеї святкують сьогодні Пасху - Песах (ФОТО)

Сьогодні євреї всього світу почнуть святкувати свято Песах (так звану єврейську Пасху). Його починають відзначати з вечора 14 нісана за іудейським календарем. Свято Песах встановлене на згадку про те, як пророк Мойсей, за велінням Бога, вивів ізраїльтян з Єгипту близько 1200 року до нашої ери, звільнивши їх від 400-річного рабства. Єврейська Пасха відмічається 8 днів, впродовж яких замість квасного хліба їдять мацу.

Слово pesah (passover) означає "проходження повз". Свято отримало таку назву на згадку про те, як янгол смерті проходив повз будинки іудеїв, вражаючи тільки єгипетських первістків і не займаючи єврейські сім"ї.

Кульмінаційним моментом Песаха є вечірня трапеза, седер ("порядок"), яка влаштовується в першу і в другу ніч свята. Під час седера читають історію про Вихід і їдять особливі символічні страви. Це прісний хліб - маца; гірка зелень символізує гіркоту єгипетського рабства, солона вода символізує сльози, пролиті євреями в єгипетському рабстві; шматочок баранини з кісточкою, на згадку про пасхальне жертвопринесення в Єрусалимському Храмі, бейца - круте яйце, як пам"ять про храмові богослужіння тощо. В ході трапези випивають чотири келихи червоного вина. За традицією прийнято наповнювати п"ятий, особливий келих і залишати його для пророка Ілії, який повернеться напередодні Песаха на землю, щоб сповістити про настання "дня Господня, великого і страшного", повідомляє NEWSru.

Зараз ви читаєте новину «Іудеї святкують сьогодні Пасху - Песах (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі