Ексклюзиви
понеділок, 24 грудня 2007 12:36

Італійських солдатів у Афганістані відвідав прем"єр-міністр

У неділю, незадовго до Різдва, прем"єр-міністр Італії Романо Проді відвідав солдатів у Афганістані. Проді висловив захоплення їх зусиллями по установленню миру і заявив про підтримку кабульського уряду. Незадовго до нього в країні побували глави інших держав, що беруть участь в операції проти "Талібану", - президент Франції Ніколя Саркозі, прем"єр-міністр Австралії Кевін Радд і глава британського уряду Гордон Браун.

Проді брав участь у різдвяному сніданку разом з італійськими військовослужбовцями. Прем"єр-міністр фактично повторив слова попередніх високопоставлених візитерів, заявивши, що допомагати кабулу - це борг світової спільноти. Всього Рим направив до Афганістану понад  2,2 тис. солдатів.

Проді подякував італійським солдатам і цивільному персоналу, що працює в Афганістані. За його словами, вони вносять свій внесок до миру у всьому регіоні. Крім того, Романо Проді провів коротку зустріч з президентом Хамідом Карзаєм. Той, за даними італійської преси, вимовив: "Спасибі, Італія". Потім прем"єр розмовляв з командувачем міжнародними силами про роль італійського контингенту в операції.

Численні візити до Афганістану відбуваються на тлі ескалації насильства. За останні два роки було убито понад 330 іноземних солдатів. Це найкривавіший період відтоді, як у 2001 році міжнародні сили під керівництвом США повалили режим талібів. Крім того, загинули сотні мирних жителів, а відсутність економічних перспектив призводить до того, що багато афганців підтримують ісламізм.

Канада і Нідерланди вже давали зрозуміти, що не продовжуватимуть мандат своїх військ в Афганістані після 2008 року. США, чия армія складає основу міжнародного контингенту, навпаки, переконує союзників направити в країну додаткові сили.

Англомовна газета Kabul Times називає прагнення ряду держав самоусунутися з операції "тривожним", оскільки це може ослабити моральний дух коаліції. За словами видання, "Талібан" зараз набирає сили, про що свідчать дедалі кривавіші теракти за участю смертників і безперервні бойові дії на півдні. NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «Італійських солдатів у Афганістані відвідав прем"єр-міністр». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути