пʼятниця, 29 лютого 2008 11:09

Ірландія визнала незалежність Косова

Влада Ірландії в п"ятницю оголосила про визнання незалежності сербського краю Косове. Як заявив міністр закордонних справ Ірландії Дермот Ахерн, уряд його країни одностайно ухвалив це політичне рішення.

Водночас, за словами глави зовнішньополітичного відомства Ірландії, це рішення не варто розглядати як "ворожий акт відносно Сербії", повідомляє ИТАР-ТАСС.

Парламент Косова 17 лютого в односторонньому порядку оголосив незалежність від Сербії. Це рішення офіційно підтримали декілька країн, ще кілька десятків заявили про готовність зробити це. Поступово Белград відкликає послів зі всіх цих країн.

Росія визнала одностороннє проголошення незалежності порушенням міжнародних правових норм.

Тим часом уряд Сербії має намір сформувати команду юристів, яка направить у міжнародні судові інстанції позови відносно країн, що визнали незалежність Косове. Це рішення ухвалене у вівторок на засіданні Ради національної безпеки, що пройшло під головуванням президента БорисаТадіча.

Як заявив радник прем"єр-міністра Браніслав Рістівоєвіч, Сербія подасть позови до Міжнародного суду (Гаага) на США і решту держав, що визнали односторонній акт Пріштини. Що стосується США, то позов стане фактом у найкоротші терміни, повідомив радник.

За його словами, якнайкращим виходом для всіх стало б рішення нинішньої чи наступної адміністрації США відмовитися від визнання Косова. Якщо Вашингтон цього не зробить, Сербія з ним судитиметься "в усіх міжнародних судових інстанціях", повідомляє NEWSru.com

Зараз ви читаєте новину «Ірландія визнала незалежність Косова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі