пʼятниця, 13 квітня 2007 10:08

Іранець відсудив у США будівлю посольства в Тегерані

У Тегерані захоплено будівлю, в якій раніше знаходилося посольство США, пише газета The Times. Організував його захоплення бізнесмен Хоссейн Аліхані (Hossein Alikhani), що виграв в іранському суді позов проти американських властей.

У 1992 році його викрали на Багамах американські федеральні агенти за звинувачення у порушенні санкцій уряду США відносно Лівії (Аліхані нібито мав намір ввезти в країну запасні частини для газогенераторних установок). У в"язниці іранець провів 105 днів.

Після цього Хоссейн Аліхані звернувся до суду Флоріди з вимогою визнати дії американських властей незаконними і виплатити йому 360 мільйонів доларів, проте його позов не задовольнили. Тоді чотири роки тому він через суд Тегерана відсудив у уряду США 550 мільйонів доларів.

Щоб отримати відшкодування, він попросив передати йому у власність покинуту будівлю американського посольства в Тегерані, що і зробили.

- Через декілька тижнів я розраховую приїхати до Ірану і виставити приміщення дипмісії на торги, - заявив Хоссейн Аліхані газеті. Споруду він оцінив на 200 мільйонів доларів.

Американське диппредставництво в 1979 році захопили активісти "Організації мусульманських студентів" - послідовники курсу імама Алі Хаменєї, що захопив владу в Ірані. Співробітників посольства звільнили тільки в 1981 році. З того часу велика частина будівлі була порожня, частину інших приміщень відвели Корпусу вартових ісламської революції і антиамериканському музею.

У Держдепартаменті США, коментуючи захоплення будівлі колишнього посольства, заявили, що, згідно Віденської конвенції про дипломатичні відносини, навіть у тих країнах, з якими були припинені дипвідносини, власті зобов"язані охороняти приміщення місій від будь-яких нападів.

У Хоссейна Аліхані є бізнес на Кіпрі. Причому він управляє неурядовою організацією "Діалог за мир", яка в рамках розвитку контактів між США та Іраном дев"ять років тому організувала зустріч колишніх американських послів, що побували в заручниках у іранців, і мусульманських активістів, що брали участь в захопленні посольства США, передає Лента.ру.

Зараз ви читаєте новину «Іранець відсудив у США будівлю посольства в Тегерані». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі