понеділок, 03 березня 2008 12:43

Іран закликав мусульман бойкотувати Данію

Іран закликає мусульманський мир бойкотувати данські товари у відповідь на образу цією країною цінностей ісламу. З такою заявою виступив сьогодні спікер меджлісу (парламенту) Ісламської Республіки Іран Голямалі Хаддад Адель.

Обурення Тегерану викликала повторна публікація 13 лютого провідними газетами Данії карикатури на засновника ісламу пророка Мухаммеда.

На думку голови іранської законодавчої влади, "якнайкращим засобом боротьби з подібними діями є економічні санкції". "Мусульмани всього світу повинні оголосити, що товари будь-якої держави, яка, подібно до Данії, образила священні цінності ісламу, повинні піддатися бойкоту, - підкреслив він. - Яким би не було підґрунтя цих образ, мусульмани зобов"язані відреагувати найсерйознішим чином, не обмежуючись лише усним засудженням".

Аналогічної позиції в цьому питанні дотримується Судан, який вже ввів заборону на ввезення в країну продукції, виробленої в Данії, та в"їзд громадян цієї держави.

Карикатурна криза вибухнула осінню 2005 року після розміщення в данській газеті "Юлландс-постен" 12 карикатур на засновника ісламу. Цей крок викликав вибух обурення в мусульманському світі, який розцінив публікацію як "образу релігійних почуттів послідовників цієї релігії". Багатотисячні маніфестації прокотилися по всіх ісламських державах. А в Ірані, Лівані та Сирії фанатики почали громити і підпалювати будівлі данських дипломатичних місій.

Повторна публікація однієї з нещасливих карикатур у лютому цього року стала актом протесту преси північного королівства проти спроби мусульман-фанатиків організувати замах на автора малюнка - художника Курта Вестергорда. Карикатура з"явилася на сторінках видань наступного дня, після того як двох вихідців із Тунісу і данця марокканського походження було арештовано за підозрою в причетності до підготовки цієї акції. Рішення данських газет знов викликало могутню хвилю засудження в ісламському світі, повідомляє NEWSru.
Зараз ви читаєте новину «Іран закликав мусульман бойкотувати Данію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі