понеділок, 14 січня 2008 09:24

Іран протягом чотирьох тижнів готовий відповісти на запитання МАГАТЕ

Заступник голови Організації з атомної енергії (ОАЕ) Ірану Мохаммад Саїді підтвердив поширене в неділю повідомлення МАГАТЕ, про те що Тегеран готовий протягом чотирьох найближчих тижнів відповісти на решту запитань Агентства щодо характеру іранської ядерної програми.

"Ісламській Республіці Іран нічого приховувати, тому в ході недавнього візиту голови МАГАТЕ до Тегерана іранське керівництво заявило про готовність у найкоротший термін закрити решту питань", - сказав Саїді, якого цитує іранське ТБ.

За словами Саїді, процес прояснення питань, що залишаються у МАГАТЕ, міг розтягнутися на декілька місяців, але Тегеран погодився дати свої відповіді протягом чотирьох тижнів, щоб гендиректор МАГАТЕ Мохаммед ель-Барадєї встиг підготувати чергову доповідь за іранською ядерною програмою.

Очікується, що ель-Барадєї представить свою доповідь по Ірану на засіданні Ради керівників МАГАТЕ на початку березня.

У кінці 2007 року Агентство офіційно закрило ряд питань з "ядерного досьє" Ірану, зокрема теми іранських газових центрифуг для збагачення урану "Пі-1" і "Пі-2", металевого урану, питання щодо експериментів Ірану з плутонієм, а також походження частинок плутонію в одному зі сховищ радіоактивних відходів в Кереджі (передмістя Тегерана).

В даний час МАГАТЕ з"ясовує джерело походження частинок високозбагаченого урану на окремих вузлах іранського ядерного устаткування, знайденого раніше інспекторами агентства в Тегеранському технічному університеті. Інші питання МАГАТЕ до Ірану стосуються уранової копальні в Гчині та експериментів іранських учених з полонієм, повідомляє РИА Новости.
Зараз ви читаєте новину «Іран протягом чотирьох тижнів готовий відповісти на запитання МАГАТЕ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі