понеділок, 13 жовтня 2008 14:06

Іран поставив світові ядерний ультиматум

Не дивлячись на прийняту нову резолюції Ради Безпеки ООН, Тегеран розраховує на продовження переговорів з країнами-посередниками з іранської ядерної проблеми.

"Країни Заходу не мають іншого виходу, окрім як створити до себе довіру іранського народу з питання ядерної програми", - сказав офіційний представник Міністерства закордонних справ Ірану Хасан Гашгаві.

Нагадаємо, 27 вересня Рада Безпеки ООН одноголосно схвалила резолюцію 1835 по Ірану. Вона не містить нових санкцій, а лише підтверджує колишні вирішення Радбеза. Також в резолюції міститься заклик до Тегерана виконувати вимоги ООН за ядерною програмою.

Проект документа був внесений за ініціативою Росії країнами "шістки" - Німеччиною, а також п"ятьма країнами, які є постійними членами Ради Безпеки ООН: РФ, США, КНР, Франція і Британія. Прийняті раніше резолюції Радбеза 1696, 1737, 1747 і 1803 вимагають від Тегерана припинити збагачення урану і скоротити ракетну програму, повідомляють "Дни.ru".

У відповідь на ухвалення документа секретар Вищої ради національної безпеки Ірану Саїд Джалілі, відповідальний в Ісламській Республіці за переговори по атому, днями направив головам МЗС "шістки" письмове послання. У нім він попередив, що тиск на Іран може негативно позначитися на переговорному процесі міжнародних посередників з Тегераном, який ведеться для врегулювання проблеми "ядерного досьє". Таким чином, Ісламська Республіка практично поставила Радбезу ООН ультиматум.

"Заходу слід дати позитивну відповідь на послання секретаря ВСНБ, і ми розраховуємо, що продовжимо переговори з "шісткою", - відзначив іранський дипломат.

Хасан Гашгаві знов відкинув затвердження США і ряду їх союзників в тому, що Тегеран у минулому займався дослідженнями і досвідченими розробками у сфері військового атома.

"Відповідно до перевірок МАГАТЕ, які були проведені у зв"язку з так званими "передбачуваними дослідженнями", ніяких відхилень у бік створення Іраном ядерної зброї зафіксовано не було", - підкреслив представник МЗСа Ісламської республіки.

Зараз ви читаєте новину «Іран поставив світові ядерний ультиматум». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі