неділя, 13 січня 2008 16:03

Іран погодився прояснити ситуацію з своєю ядерною програмою

Іран виразив згоду прояснити питання, що залишилися невирішеними, в області його ядерної програми протягом місяця, повідомили сьогодні представники МАГАТЕ за підсумками переговорів на вищому рівні в Тегерані. У заяві агентства, поширеній відразу після повернення глави МАГАТЕ Мохаммеда Ель-Барадєі з Ірану, йдеться, що Тегеран також надав документи про свою роботу із створення центрифуги для збагачення уранового палива.

В ході дводенного візиту до Ірану М.Ель-Барадеі провів зустрічі з аятоллою Алі Хаменєї, президентом Ірану Махмудом Ахмадінежадом, а також рядом вищих урядовців. Глава МАГАТЕ обговорював питання співпраці між агентством і Тегераном відносно іранської ядерної програми.

СБ ООН вже двічі приймав резолюції проти іранської програми збагачення урану, і Сполучені Штати наполягають на введенні нових міжнародних санкцій відносно Ірану. Вашингтон побоюється, що Іран може створити ядерну зброю, хоча Тегеран затверджує про мирний характер програми збагачення урану. Крім того, в грудні 2007 р. Національна розвідка США оприлюднила доповідь, в якій йшлося, що Іран припинив роботи із створення ядерної зброї в 2003 р. Іранські власті сприйняли цю доповідь як ключову підставу для припинення іранського ядерного досьє в СБ ООН, повідомляє Reuters.

Зараз ви читаєте новину «Іран погодився прояснити ситуацію з своєю ядерною програмою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі