вівторок, 18 березня 2008 12:32

Іран підписав з Швейцарією перший контракт на експорт газу до Європи

 Іранська національна компанія по експорту газу (NIGEC) уклала 17 березня у Тегерані договір з швейцарською енергетичною групою Elektrizitaetsgesellschaft Laufenburg на продаж до 5,5 млрд кубометрів газу на рік. Це перший довгостроковий контракт на постачання іранського газу до Європи. Після того, як США ввели економічні санкції проти Тегерана, велика частина претендентів на закупівлю газу у Ірану відмовилася від своїх планів.

Швейцарія, що має нейтральний статус, не побоялася великої комерційної операції з політично неблагонадійним режимом. Але її учасникам ще належить вирішити питання транзиту газу через Туреччину, а також реалізувати проект газопроводу Trans Adriatic Project з Греції на південь Італії (через Албанію і дно Адріатичного моря).

Партнером EGL по будівництву труби стала норвезька компанія StatoilHydro, яка є учасником проекту видобутку  газу з родовища Шах-Деніз в Азербайджані і, ймовірно, розраховує заповнити свою частку TAP азербайджанським паливом.

EGL планує забезпечувати паливом свої електроенергетичні потужності на території Італії, коли збудує чотири електростанції на Апеннінах сумарною потужністю 2 тисячі мегават. Перша, розташована за 35 км на північ від Неаполя, вже готова до введення в експлуатацію.

Документ був підписаний у присутності міністра закордонних справ Ісламської Республіки Іран Манучехра Моттаки і глави швейцарського федерального департаменту закордонних справ Мішлін Кальми-Рей, яка наголосила, що угода не протирічить міжнародному праву і резолюціям Ради Безпеки ООН.

Узгоджена у контракті ціна газу не розголошується. Але на прес-конференції 25-річний контракт був оцінений у 10-22 млрд євро, тобто ціна тисячі кубометрів повинна скласти від 90 до 200 євро. "Газпром" вже зараз продає газ приблизно по 230 євро, повідомляє NEWSru

Зараз ви читаєте новину «Іран підписав з Швейцарією перший контракт на експорт газу до Європи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі