понеділок, 24 грудня 2007 13:46

Іран оголосить міжнародний тендер на будівництво 19 АЕС

 Іран найближчим часом має намір оголосити міжнародний тендер на будівництво 19 нових атомних електростанцій на території країни. Про це незабаром після початку постачань російського ядерного палива на АЕС в Бушері оголосив один з членів іранського парламенту.

Казім Джалалі, прес-секретар комісії з національної безпеки і зовнішньої політики іранського парламенту, заявив, що кожна АЕС вироблятиме 1 тис. мегават електроенергії.

Зараз Рада Безпеки ООН обговорює перспективу введення третього пакету санкцій проти Ісламської республіки за відмову зупинити свої підозрілі ядерні проекти, які можуть привести до створення атомної зброї. Тегеран, проте, стверджує, що його мета - виключно мирна ядерна енергетика.

У квітні 2007 року один з іранських чиновників вже говорив, що Тегеран оголосить конкурс на будівництво двох АЕС, проте про результат цього тендеру поки не повідомлялося.

17 грудня Росія заявила про відправку першої партії ядерного палива на електростанцію в Бушері на півдні Ірану, побудовану за контрактом російськими фахівцями. Вашингтон публічно схвалив цей крок, визнавши, що він дасть Тегерану можливість відмовитися від збагачення урану на своїй території.

Той, проте, завірив, що не має наміру зупинятися. Нагадаємо, що саме збагачення викликає особливий неспокій міжнародного співтовариства, оскільки з його допомогою можна отримувати збройовий уран для використання в боєголовках.

Глава "Атомбудекспорту" Сергій Шматко завірив, що бушерська станція почне працювати не раніше кінця 2008 року. За словами Росії, АЕС будується під наглядом міжнародних інспекторів, і це виключає можливість її використання у воєнних цілях, передає Reuters.

Зараз ви читаєте новину «Іран оголосить міжнародний тендер на будівництво 19 АЕС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі