середа, 02 липня 2008 12:47

Іран не вірить у можливість війни з США та Ізраїлем

Міністр закордонних справ Ірану Манушер Моттакі (ManouchehrMottaki) заявив у вівторок, що вірогідність американської або ізраїльської атаки на його країну до закінчення президентського терміну Джорджа Буша украй мала. Про це повідомляє TheWashingtonPost.

Ізраїльські військові навчання і попередження Вашингтона про можливість війни Моттакі вважає лише психологічним тиском. Невелику вірогідність війни глава іранського зовнішньополітичного відомства пояснив, у тому числі й тим, що американська громадська думка не підтримує такі плани.

Разом з тим, Моттакі заявив про готовність продовжувати переговори з міжнародними посередниками по врегулюванню ситуації навколо своєї ядерної програми. За твердженням Вашингтона, Тегеран прагне розробити ядерну зброю. Адміністрація Буша не раз давала зрозуміти, що не виключає нанесення по Ірану військового удару з метою запобігти отриманню ним такої зброї. Подібні висловлювання послідували і з боку керівництва Ізраїлю.

Шестірка міжнародних посередників (США, РФ, Велика Британія, Франція, Китай і Німеччина) пропонують Ірану припинити роботи в ядерній сфері в обмін на тісніше економічне співробітництво. Минулого місяця, як повідомляє видання, представник ЄС з питань зовнішньої політики Хавьер Солану запропонував Ірану тимчасово заморозити ядерну програму в обмін на відмову країн-посередників від введення нових санкцій проти Тегерана. Моттакі назвав таку позицію конструктивною.

Проте раніше Іран категорично відмовлявся припинити збагачення урану, що, за твердженням іранських офіційних осіб, є частиною мирної атомної програми. У свою чергу, Вашингтон вважає, що Тегеран завдяки переговорам прагне виграти час для створення атомної зброї, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Іран не вірить у можливість війни з США та Ізраїлем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі