понеділок, 17 грудня 2007 13:09

Іран не має наміру згортати програму збагачення урану

Іран не згорне програму збагачення урану, попри заяву Росії про те, що постачання ядерного палива, що почалися, для АЭС "Бушер" усувають необхідність у наявності у Тегерана власного підприємства зі збагачення, повідомляє агентство Рейтер з посиланням на високопоставлене джерело в керівництві Ірану. Відповідаючи на запитання про те, чи відмовиться Тегеран від збагачення урану за яких-небудь умов, іранський представник сказав: "Ні, нічого подібного".

"Ніякі переговори про припинення збагачення (урану) не ведуться", – цитує агентство слова джерела.

"Постачання (палива) не знаходиться в рамках резолюцій (ООН) або рамках переговорів", – додав він.

Постачання з Росії ядерного палива для іранської АЕС в Бушері, будівництво якої ведеться за сприяння Росії, було почато 16 грудня. Постачання палива здійснюється відповідно до російсько-іранської міжурядової угоди про будівництво АЭС "Бушер" під контролем Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ).

Як йдеться в опублікованому в понеділок повідомленні МЗС РФ, постачання ядерного палива до Ірану означає, що Тегеран створив умови для відновлення довіри до своєї мирної ядерної програми. У документі наголошується, що на середньострокову перспективу іранська сторона не має об"єктивної необхідності у власному підприємстві, що спеціалізується на збагаченні, оскільки станція "Бушер" (за умовами контракту) забезпечена російським паливом на весь термін експлуатації.

Іран у понеділок підтвердив факт отримання з Росії першої партії палива для АЕС "Бушер".

"Перша партія – це 82 тонни для першого року роботи", – сказав представник уряду Ірану, якого цитує іранське інформаційне агентство ISNA.

США і деякі інші країни Заходу підозрюють Іран у розробці атомної зброї під прикриттям програми виробництва атому в мирних цілях і вимагають від нього припинити всі роботи зі збагачення урану. Тегеран ці звинувачення відкидає, заявляючи, що його ядерна програма має виключно мирну спрямованість.

МАГАТЕ на сьогодні не має в своєму розпорядженні об"єктивних доказів наявності у Ірану військової ядерної програми. За даними атомного агентства ООН, іранським фахівцям вдалося самостійно отримати на центрифужних каскадах уран зі збагаченням по ізотопу U-235 на рівні 3,7%. Цей рівень збагачення не дозволяє Ірану створювати ядерну зброю, а дає можливість використовувати уран тільки як паливо для АЕС, повідомляє РИА Новости.

Зараз ви читаєте новину «Іран не має наміру згортати програму збагачення урану». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі