середа, 25 червня 2008 17:15

Іран націлив ракети на стратегічні об"єкти Ізраїлю

Близькі до Ірану джерела повідомили в середу, що корпуси Вартових ісламської революції (КВІР) націлили ракети дальнього радіусу дії на ряд стратегічних об"єктів в Ізраїлі. Зокрема, саудівська газета Al Watan процитувала командира КВІР, який заявив, що "під прицілом опинилися ізраїльські об"єкти". Швидше за все, в їх числі опинився і ядерний реактор в Дімоні, передає NEWSru Israel.

Напередодні поступило помилкове повідомлення про початок бомбардувань іранських ядерних об"єктів, що спровокувало паніку на біржах. Ізраїльські і іранські офіційні джерела пізніше цю інформацію спростували.

Разом з тим Іран продовжує робити войовничі заяви. В середу виступив заступник командира КСИР генерал Мохаммед Хеджазі, який заявив буквально наступне: "Якщо ви (ізраїльські агресори) збираєтеся напасти на Іран, то прихопіть з собою протези і милиці, тому що залишитеся без ніг".

За словами генерала, адміністрація президента США Джорджа Буша доживає останні дні, а тому не зможе почати новий "проект", тобто, атакувати Ісламську республіку. "Але якщо вони захочуть напасти, то потерплять важку поразку", - пообіцяв він, передає NEWSru Israel з посиланням на DPA.

Якийсь час тому ВВС Ізраїлю провели масштабні учення, які в ЗМІ охрестили "генеральною репетицією" перед атакою на іранські ядерні об"єкти. У Тегерані вважають, що Ізраїль намагається чинити "психічний тиск на Ісламську республіку".

Напередодні стало відомо, що найближчим часом іранські військові проведуть свої учення, направлені на підготовку до віддзеркалення вірогідного нападу. У маневрах візьмуть участь ВВС, ВМС і сухопутні війська, а також воєнізовані формування "Басидж".

Ізраїль вважає, що Сірія збиралася поставляти до Ірану відпрацьоване ядерне паливо для переробки його в збройовий плутоній. Передбачається, що це паливо з сірійського об"єкту, який Ізраїль розбомбив у вересні минулого року і який зараз оглядають інспектори ООН.

Таку заяву зробив у вівторок радник національної ради безпеки Ізраїлю на тлі спекуляцій, про можливий удар Ізраїлю по Ірану, пише The Guardian. Глава військової розвідки Ізраїлю Амос Ядлін повідомив парламентаріїв минулої неділі, що сірійці "стурбовані" інспекціями і намагаються приховати свої дії.

Подробиці про сірійський реактор і вересневий ізраїльський рейд тримаються в таємниці. Сірія спростовує твердження, що у неї є або була секретна програма озброєнь, і говорить, що ізраїльтяни завдали удару по звичайному військовому об"єкту, який будувався в Аль-Кібарі, в пустелі на північному сході країни.

Анонімний ізраїльський радник повідомив Guardian: "У сірійській програмі брали участь іранці. Ідея була в тому, щоб сірійці проводили плутоній, а іранці отримували свою частку. У Сірії не було об"єкту для переробки відпрацьованого палива. Це не голослівне твердження, тут будь-хто подумає, що зв"язок існує", пише InoPressa.ru.

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) в квітні, після отримання розвідувальних знімків від США, внесло Сірію до списку країн, що підлягають перевірці на предмет розповсюдження ядерної зброї. Мухаммед аль-Барадєї, генеральний директор МАГАТЕ, засудив ізраїльський удар і піддав критиці США за те, що вони не надали розвідданих раніше. Минулого тижня Аль-Барадєї засумнівався в тому, що його інспектора зможуть визначити природу об"єкту: "Сумніваюся, що ми зараз там що-небудь знайдемо, навіть якщо там щось і було".

Проте група інспекторів МАГАТЕ під керівництвом Оллі Хейнонена з Фінляндії в понеділок прибула в Аль-Кібар і має намір провести переговори з сірійськими чиновниками до повернення в середу до Відня.

Ізраїльський радник також відзначив, що США впродовж декількох місяців "благали" Ізраїль погодитися розкрити подробиці вересневого удару, офіційно не визнаного Ізраїлем. Ізраїль не хотів робити цього, побоюючись у відповідь удару з боку Сірії. З тих пір дві країни почали мирні переговори за посередництва Туреччини.

Нагадаємо, Франція вважає неприпустимою появу у Ірану ядерної зброї і гарантує Ізраїлю свою підтримку в протистоянні подібним погрозам, сказав в понеділок президент Франції Ніколя Саркозі.

Заява французького лідера прозвучала з трибуни ізраїльського парламенту за лічені години до обговорення країнами-членами Євросоюзу питання про посилювання економічних санкцій проти Ірану.

"Ядерний Іран - це неприпустимо... Франція завжди була другом Ізраїлю і завжди ставатиме на шляху у тих, хто закликає до його знищення", - сказав Саркозі, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Іран націлив ракети на стратегічні об"єкти Ізраїлю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі