четвер, 27 грудня 2007 12:22

Іран користуватиметься ракетами РФ, які здатні вражати ВПС США

Росія поставить Ірану нову систему зенітної оборони, яка буде здатна збивати американські або ізраїльські воєнні літаки у разі завдання удару по іранських ядерних об"єктах.

Як передає "InoPressa", Іран вже підтвердив, що Росія погодилася надати країні ракетно-зенітні комплекси С-300. Міністр оборони Ірану Мостафа Мохаммад Наджар сказав в інтерв"ю іранському телебаченню, що про цю операцію домовилися в рамках попереднього "контракту". Водночас, він не повідомив, коли саме комплекси надійдуть до Ірану.

Російські експерти по обороні, у свою чергу, визнали, що ця система зенітної оборони, спочатку розроблена у 1970-і роки, значно поліпшить можливості Ірану по виведенню з ладу авіації супротивника. За словами експертів, дальність комплексу С-300 значно більша, чим у американської системи "Patriot", причому він також здатний збивати крилаті і балістичні ракети.

Продаж зенітно-ракетних комплексів був здійснений через деякий час після того, як президент Росії Володимир Путін в жовтні відвідав Іран для участі у саміті держав Прикаспійського регіону. Путін чітко заявляє про те, що виступає проти жорсткого ставлення США до Ірану і відстоює право Ірану на мирну ядерну програму.

Росія вже кілька десятиліть є головним постачальником зброї до Ірану. Поточного року Росія доставила до Ірану 29 ракетно-зенітних комплексів "Тор-М1", продавши їх за $700 млн за укладеним в грудні 2005 року контрактом.

С-300 набагато перевершує "Тор-М1" за потужністю і універсальністю. С-300 здатний збивати літаки і вертольоти, крилаті ракети і боєголовки балістичних ракет у радіусі дальності майже 100 миль і на висоті до 90 тисяч футів, повідомляє АМІ "Новости".

Зараз ви читаєте новину «Іран користуватиметься ракетами РФ, які здатні вражати ВПС США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі