понеділок, 07 квітня 2008 13:27

Іракський прем"єр погрозив усунути прибічників Муктади аль-Садра від виборів

Прем"єр-міністр Іраку Нурі аль-Малікі в ефірі телеканалу CNN пригрозив відсторонити прибічників шиїтського духовного лідера Муктади аль-Садра від політичного процесу і від участі у виборах, якщо їхнє збройне угрупування не буде розпущене. Про це повідомляється на офіційному сайті телеканалу.

Звернення прозвучало в неділю, і в неділю ж прихильники аль-Садра завдали двох ракетних ударів по американських військовослужбовцях в Багдаді, внаслідок чого три солдати загинули і близько 30 отримали поранення. У перестрілках американських військ з радикальними шиїтами в неділю загинули не менше 20 людей, приблизно 50 людей було поранено. А в понеділок, як повідомляє AFP, в Басрі був підірваний будинок, внаслідок чого загинули восьмеро людей. Поліція і місцеві жителі стверджують, що будинок був зруйнований американською бомбою, а командування США заявляє, що причини вибуху невідомі. Повідомляється, що американські і іракські солдати при вибуху не постраждали.

Тим часом офіційний представник Муктади аль-Садра у відповідь на погрози Нурі аль-Малікі заявив, що будь-які спроби усунути радикальних шиїтів від участі в політичному житті країни суперечить конституції, повідомляє CNN.

Reuters уточнює, що вибори в місцеві органи влади в Іраку призначені на жовтень.

Нагадаємо, що раніше Нурі аль-Малікі зажадав, щоб бойовиків Муктада аль-Садра склали зброю до 8 квітня. 4 квітня урядові війська тимчасово перервали наступ на угрупування аль-Садра. Бої радикальних шиїтів з іракською армією продовжуються з 25 березня. Спочатку це була перша подібна операція, яку післявоєнний уряд Іраку проводив без допомоги американських солдатів. Проте пізніше США вимушені були втрутитися в конфлікт, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Іракський прем"єр погрозив усунути прибічників Муктади аль-Садра від виборів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі