субота, 09 червня 2007 13:56

Ірак висловив протест Туреччині у зв"язку з обстрілом півночі країни

Ірак в суботу висловив протест Туреччині у зв"язку з обстрілом турецькою армією низки населених пунктів Північного Іраку. З цією метою турецький посол в Багдаді був викликаний в МЗС Іраку.

Зовнішньополітичне відомство Іраку закликало турецьку сторону негайно припинити обстріл регіону і заявило, що подібні дії можуть негативно позначитися на двосторонніх відносинах.

Реакція турецької сторони поки що не відома.

За повідомленням прокурдського агентства Firat, турецька артилерія напередодні ввечері обстріляла низку сіл в Північному Іраку. В результаті обстрілу, як стверджується, згоріли три з них.

Турецькі офіційні особи останнім часом неодноразово заявляли про можливість проведення транскордонної військової операції в Північному Іраку проти загонів сепаратистської Робітничої партії Курдистану (РПК).

За даними військових джерел, на півночі Іраку зосереджено близько 3,5 тисяч курдських сепаратистів, які періодично здійснюють збройні вилазки на турецьку територію.

Президент Іраку Джаляль Талабані заявив, що офіційний Багдад кваліфікуватиме проведення турецькою армією операції на півночі Іраку як агресію проти його країни.

РПК з 1984 року веде збройну боротьбу за створення на турецькому південному сході так званого незалежного Курдистану. Конфлікт Туреччини з РПК привів до загибелі близько 40 тисяч чоловік.

Офіційна Анкара категорично відкидає можливість діалогу з РПК і має намір покінчити з нею силою, повідомляє РІА Новости.

Зараз ви читаєте новину «Ірак висловив протест Туреччині у зв"язку з обстрілом півночі країни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі