субота, 14 липня 2007 18:53

Ірак готовий обійтися без військ США

В суботу прем"єр-міністр Іраку Нурі аль-Малікі заявив, що іракська армія і поліція здатні підтримувати порядок в країні, коли її покинуть американські війська.

За словами Аль-Маліки, американці можуть піти "у будь-який момент, коли захочуть". Проте при цьому глава іракського уряду визнав, що іракські сили безпеки потребують зброї і підготовки.

Один з радників прем"єр-міністра Хассан аль-Сунейд сказав, що США відносяться до того, що відбувається в Іраку як "до експерименту в якійсь американській лабораторії". Він піддав різкій критиці американських військових, які, за його словами, порушують права людини, ставлять в ніякове положення уряд і співробітничають "з бандами головорізів" в ході боротьби з іракською "Аль-каєдой".

Тим часом у Вашингтоні президент США в черговий раз відкинув заклики співгромадян і навіть однопартійців почати виведення американських військ з Іраку. У щотижневому радіозверненні до нації американський лідер сказав, що для США небезпечно виводитиме війська перш, ніж "генерали скажуть, що ми готові".

Як вважає Буш, вивести війська в найближчий час - це "здати майбутнє Іраку "Аль-Каїді"", піддати країну ризику гуманітарної катастрофи, а також дозволити терористам створити собі "райські умови" і отримати в розпорядження "величезні запаси нафти, які можна використовувати для фінансування нових атак на США".

12 липня, нагадує Палата представників Конгресу проголосувала за вимогу повернути з Іраку велику частину контингенту 1 квітня 2008 року. Як очікується, Сенат поставить на голосування ту ж резолюцію наступного тижня, передає агентство Associated Press.

Зараз ви читаєте новину «Ірак готовий обійтися без військ США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі