Ексклюзиви
вівторок, 09 лютого 2010 19:08

Інспектори мінпраці боротимуться проти дискримінації ВІЛ-позитивних на роботі

Інспектори мінпраці боротимуться проти дискримінації ВІЛ-позитивних на роботі
В Україні часто трапляються звільнення ВІЛ-інфікованих людей через їх діагноз. Про це заявив учасник Міжнародної організації праці Василь Костиця у коментарі кореспонденту Gazeta.ua.

- На жаль у нас немає статистики, скільки саме ВІЛ-інфікованих стикалися з цією проблемою, бо про це не говорять. Але можу стверджувати, що, на жаль, в Україні має місце звільнення людей через ВІЛ-статус. Є декілька випадків, коли такі люди через суд поновлювалися на роботу. В одному із засобів масової інформації звільнили ВІЛ-інфікованого водія. Звісно, офіційно він був звільнений за статтею, пов"язаною із несумлінним виконанням обов"язків. Ця людина звернулася до суду і була поновлена на роботі, бо змогла довести, що основною причиною звільнення послужив її ВІЛ-статус, - сказав Костиця. Він нагадав, що згідно законодавства, ВІЛ-позитивній людині не мають права відмовляти у працевлаштуванні чи звільняти через діагноз.

- Ми намагаємося запобігти дискримінації ВІЛ-інфікованих у робочих колективах, - заявила у коментарі заступник міністра праці Олена Степаненко. - Ми готуємо інспекторів праці, які у будь-який момент можуть прийти на підприємство і поспілкуватися із робітником без втручання роботодавця. Кожен зможе підійти до інспектора і розповісти про свої проблеми, зокрема про дискримінацію на робочому місці. Тоді інспектор може втрутитися у цей процес. Якщо виникла трудова суперечка, допоможе звернутися до суду. Якщо факт порушення прав підтвердиться, інспектор винесе припис підприємству про порушення законодавства про працю, - пояснила чиновниця. Вона сказала, що інспекція праці існує з 1996 року, але нещодавно її реформували. Зараз штаби інспекторів у кожній області складають близько 40 осіб, у Києві - 60.

Зараз ви читаєте новину «Інспектори мінпраці боротимуться проти дискримінації ВІЛ-позитивних на роботі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути