вівторок, 05 лютого 2008 13:03

Іноземні держави продовжують евакуацію своїх громадян з Чаду

В очікуванні нового наступу повстанців іноземні держави продовжують евакуювати із столиці Чаду своїх громадян. Минулої ночі ПАР за допомогою французького військового контингенту у Нджамені вивезла п"ять осіб. Спочатку їх доставили до Габону, а вже вранці - в Йоганнесбург, повідомив офіційний представник МЗС ПАР Ронні Момоепа.

У понеділок у Нджамені спостерігалося відносне затишшя: повстанці відійшли від президентського палацу у центрі міста, яке атакували дві доби, і засіли на околицях.

Урядова армія відновила контроль над містом. Проте, як вважають військові спостерігачі, це - лише передих, повстанці, у яких на відміну від влади немає складів боєприпасів і інших резервів у місті, просто чекають підкріплень.

Були евакуйовані посольства США і Франції, також за допомогою французьких військових. Біжать з міста і десятки тисяч чадців. При цьому напередодні Генштаб Франції визнав, що французькі війська беруть участь у зіткненнях з повстанцями в Чаді.

Як відзначають старожили Нджамені, бої у Чаді, історія якого багата на спроби військового перевороту, - найзапекліші з 1990 року, коли нинішній президент країни Ідрісс Дебі Ітно сам прийшов до влади після путчу.

Особливість нинішньої спроби в тому, що вона об"єднала три угрупування озброєних супротивників режиму, Дебі, що складаються з недавніх найближчих соратників. Найбільша з них - Об"єднані сили за демократію і розвиток (ОСДР) на чолі з Махаматом Нурі, екс-міністром і екс-послом в Саудівській Аравії, який приєднався до повстанців два роки тому.

Він - представник клану горане, одноплемінник колишнього президента Чаду Хіссена Хабре, зміщеного Дебі. Другу по значенню організацію, Об"єднання сил за зміни, очолює Тіман Ердімі, у минулому - начальник генштабу армії. Він одного з Дебі народу загава як і його дядько. Ще одне угрупування - ОСДР- Основна, така, що відкололася від ОСДР, на чолі з Абдельвахидом Абудом.

Всі вони виступають проти "жорстокого і корумпованого", за їх оцінкою, режиму президента Дебі, при якому народ загава, що становить всього 3 відс  населення, отримав непропорційний вплив у суспільстві.

Особливе обурення викликає засилля етнічної групи загава в армії і поліції, а також привласнення верхівкою доходів від експорту нафти й ухвалення поправок до конституції, відкриваючих Дебі дорогу до третього президентського терміну.

До народу загава належить і більшість повстанців у сусідньому суданському Дарфурі, тому Дебі підтримує їх, а вони нерідко виступають на стороні його армії у самому Чаді. Судан, у свою чергу, озброює і екіпірує чадських повстанців, передає ІТАР-ТАСС.

Зараз ви читаєте новину «Іноземні держави продовжують евакуацію своїх громадян з Чаду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі