пʼятниця, 14 листопада 2008 16:34

Інфляція в Україні за підсумками року може зрости до 23%

Річний показник інфляції за підсумками 2008 року становитиме 22-23%. Водночас у 2009 році інфляція сповільниться до 17-18%, що пояснюється уповільненням розвитку економіки. Про це під час прес-конференції повідомив керівник інформаційно-аналітичного центру "Форекс Клуб" Микола Івченко.

М.Івченко зазначив, що якщо місячний показник інфляції у вересні становив 1,1%, в жовтні зріс до 1,7%, за підсумками листопада прогнозується певне уповільнення інфляції – до 1,6%, то передбачити поведінки індексу зростання споживчих цін у грудні складно, оскільки все залежить від того, якою буде динаміка споживчого попиту під кінець року в переддень свят.

За підсумками грудня зростання інфляції може скласти від 1,2% до 1,9%, тому оптимістичний прогноз аналітиків "Форекс Клубу" – за підсумками 2008 року інфляція становитиме 21%, базовий прогноз – 22,5%, песимістичну – 24%. Водночас у 2009 році, інфляція, згідно з всіма існуючими тенденціями повинна сповільнитися як у світі, так і в Україні. "Темпи зростання інфляції в 2009 році будуть нижче за темпи поточного року. Основна причина – сповільнення української і світової економік. Водночас розкидання прогнозів з інфляції на наступний рік – від 12% до 20%", - додав Івченко і зазначив, що, за прогнозом "Форекс Клубу", зростання споживчих цін у наступному році в середньому за підсумками року становитиме 17-18%.

Водночас, на думку М.Івченка, заходи, що робляться державою для боротьби з фінансово-економічною кризою, сприятимуть також і боротьбі власне з інфляцією. Зокрема зниженню інфляції можуть посприяти стабілізація валютного курсу, а також стабілізація банківської системи.

Нагадаємо, за даними Державного комітету статистики, в жовтні 2008 року інфляція в Україні прискорилася до 1,7%, за січень-жовтень споживчі ціни зросли на 18%. Водночас, за підсумками вересня, інфляція в Україні становила 1,1%, за січень-вересень споживчі ціни в Україні зросли на 16,1%.

Раніше уряд погіршив прогноз зростання споживчих цін за підсумками 2008 року з 9,6% до 15,3%, індексу цін виробників промпродукції - з 19,2% до 24,6%, повідомляє ЛIГАБiзнесIнформ

Зараз ви читаєте новину «Інфляція в Україні за підсумками року може зрости до 23%». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі