понеділок, 21 січня 2008 12:24

Індійська ракета вивела на орбіту ізраїльський супутник-шпигун

Ізраїльський розвідувальний супутник TecSar був успішно запущений з індійського космодрому Шріхарікала. Він був виведений на орбіту ракетою-носієм PSLV, що стартує з території штату Андхра-Прадеш рано вранці 21 січня.

Супутник був розроблений Космічним підрозділом MBT компанії Israel Aerospace Industries. Він важить менше 300 кілограмів і оснащений радаром високої роздільної здатності, що дає змогу робити знімки і вдень і вночі, а також в умовах хмарності. Роздільна здатність апаратури досягає 10 сантиметрів.

Космічна група Ізраїлю включає розвідувальний супутник Ofek 5, запущений в травні 2002 року. Крім того, на орбіті знаходяться комунікаційні супутники Ofek 7, Eros В, а також Amos 1 і Amos 2. На найближчі місяці запланований запуск Amos 3.

Виведення на орбіту супутника TecSar був першим ізраїльським стартом, проведеним за допомогою індійської ракети. Угода про двостороннє співробітництво  була досягнута три роки тому. Планується запуск ще двох супутників з індійського космодрому.

Одним із завдань TecSar буде збір розвідувальної інформації про Іран, пише газета Haaretz. Перші знімки, як очікується, будуть отримані за два тижні.

Для Індії це був другий успішний комерційний запуск в її історії, повідомляє агентство France Presse. Делі розробляє власну космічну програму з 1963 року, а перший індійський супутник був виведений на орбіту 1980 року. Індія має намір скласти конкуренцію США, Росії, Китаю, Україні і Європейському космічному агентству на ринку комерційних пусків, який оцінюється в 2,5 мільярда доларів на рік.

Вартість запуску італійського супутника у квітні 2007 року оцінюється в 11 мільйонів доларів. У скільки обійшовся Ізраїлю запуск розвідувального апарату, не зазначається, повідомляє газета The Jerusalem Post

Зараз ви читаєте новину «Індійська ракета вивела на орбіту ізраїльський супутник-шпигун». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі