Ексклюзиви
середа, 05 травня 2021 03:00

Іменини 5 травня - у кого сьогодні свято

Іменини 5 травня - у кого сьогодні свято
5 травня День Янгола святкують Віталій, Всеволод, Гаврило, Климент, Лука. Фото: pixabay.com

5 травня День Янгола святкують Віталій, Всеволод, Гаврило, Климент, Лука. Цього дня іменинники повинні відвідати храм, причаститися, помолитися святому покровителю.

Gazeta.ua пропонує більше дізнатися про походження імен та їх церковних наставників.

Ім'я Віталій стародавнього римського походження. Перекладається як "життєвий", "життєздатний", "той що дає життя".

Святим покровитилем валасників цього імені є ранньохристиянський мученик Віталій Міланський. Згідно літописів, він був заможним солдатом. Якось супроводжував суддю Паоліно в подорожі з Мілану до Равенну. Там суддя піддав тортурам і обезголовив лігурійського лікаря Урсіцина, який визнав себе християнином. Віталій наблизився до лікаря і допоміг йому перенести муки, а потім поховав. Відкрито сповідуючи християнство, Віталія теж катували, а згодом живцем поховали під камінням.

Ім'я Всеволод поширене серед слов'янських народів, зокрема українців. Походить від все - "весь" і волод - "володіти".

Церковним наставником Всеволодів є святий благовірний князь Всеволод Псковський, внук Володимира Мономаха. Чоловік князював у Новгороді. У страшний голод, рятуючи людей від загибелі, витратив всю казну. Князь Всеволод був доблесним воїном, переможно ходив на ям і на чудь, але ніколи не брався за меч заради користі і влади. Князь помер 1138-го. А 1193-го його мощі знайшли нетлінними. З тих пір поломники приїздять до них, щоб зцілитися.

Ім'я Гаврило у перекладі з давньоєврейського означає "Божий воїн", "помічник Бога".

У Біблії Гавриїл - архангел, що, згідно "Євангелію від Луки", повідомив священикові Захарієві про народження Ісуса. Також саме він повідомив Діві Марії про вагітність божим сином. На іконах архангел часто зображений з квітучої райською гілкою або лілією. Також зустрічаються зображення зі сферичним дзеркалом в руці, а часом зі свічкою всередині світильника.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: День Янгола 4 травня - хто сьогодні іменинник

Ім'я Кримент має римське походження. Означає "лагідни", "милостивий". Скорочена народна форма імені - Клим.

Церковним покровитилем власників цього імені є святий мученик Климент Рименський. Перший історичний християнський місіонер, що провідував Євангеліє на українських теренах. В іконографії зображується у папських шатах, з якорем, хрестом-якорем або пальмовою гілкою, символом мучеництва. Патрон каторжан, каменотесів і моряків.

Ім'я Лука походить від грецького імені Лукас, від латинського "lux", що означає "світло".

У християнстві особливо шанується євангеліст Лука, "апостол від сімдесяти", автор одного з Євангелій. За переказами, апостол Лука написав першу ікону Божої Матері, тому в православній традиції він вважається покровителем іконописців.

5 травня світ відзначає Міжнародний день принцес, Всесвітній день спілкування, Міжнародний день акушерки, Всесвітній день боротьби з астмою, Міжнародний день боротьби за права інвалідів. Православна церква вшановує пам'ять апостолів Нафанаїла, Луки, Климента. У народі цей день відомий як день Луки, або Луків день.

Зараз ви читаєте новину «Іменини 5 травня - у кого сьогодні свято». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути