пʼятниця, 30 березня 2007 16:17

Хворим на СНІД африканкам радять годувати дітей груддю

ВІЛ-інфіковані жінки знижують ризик передачі інфекції новонародженій дитині у тому різі, якщо годують її виключно груддю, і не використовують молочні суміші, молоко тварин або тверду їжу. До таких парадоксальних висновків дійшли південноафриканські учені, звіт про дослідження яких опубліковано у журналі Lancet.

Вірогідність передачі Віл-інфекції через материнське молоко дуже велика, тому в розвинених країнах інфікованим жінкам рекомендують відмовитися від грудного вигодовування і використовувати молочні суміші. Із зрозумілих причин, така можливість закрита для більшості жінок в країнах третього світу. Крім того, в умовах бідності і антисанітарії грудне вигодовування, що знижує ризик бактерійних і вірусних інфекцій, може виявитися необхідним навіть не дивлячись на ризик передачі дитині ВІЛ.

У дослідженні, яке провели фахівці з Університету Квазулу-Натал (ЮАР), задіяли 1,4 тисячі ВІЛ-інфікованих жінок з дітьми у віці до 6 місяців. Частина з них годували своїх дітей виключно грудьми, інші чергували грудне вигодовування з годуванням молочними сумішами, молоком тварин або ж твердою їжею.

За даними учених, ризик передачі ВІЛ-інфекції через годування грудьми у групі дітей, що отримували тільки материнське молоко, складав 4%. Це було удвічі менше ніж у групі, яка час від часу отримувала замінники молока, і в 11 разів менше, ніж серед дітей, які отримували тверду їжу.

На думку дослідників, виявлена закономірність пояснюється тим, що материнське молоко благотворно впливає на стан слизової оболонки кишечнику дитини, внаслідок чого вона, можливо, стає менш проникною для вірусу імунодефіциту. З іншого боку, тверда їжа травмує слизову оболонку кишечнику, полегшуючи таким чином проникнення вірусу в організм немовляти, передають MEDновости.

Зараз ви читаєте новину «Хворим на СНІД африканкам радять годувати дітей груддю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі