четвер, 04 березня 2021 15:29

Хто в домі хазяїн: українців запитали про гендерні ролі та стереотипи

Хто в домі хазяїн: українців запитали про гендерні ролі та стереотипи
56% опитаних вважають, що в Україні дуже рідко проявляється нерівність між чоловіками та жінками. Фото: pixabay.com

В Україні частково зберігається стереотип, що чоловік керує на роботі, жінка — удома. 64% українців заявили, що жінки частіше готують у їх парі, а 56% опитаних додали, що й хатніми справами частіше займаються жінки.

32% заявили, що готують їжу порівну. Ще 40% сказали, що розділяють хатні справи. Щодо виховання дітей половина опитаних також зазначили, що цим займаються обоє, свідчать результати опитування соцгрупи "Рейтинг". 41% респондентів стверджують, що це частіше робить жінка.

"Порівняно з 2015-м зросла кількість тих, хто стверджує, що більше заробляє чоловік. До минулого року спостерігалася зворотна тенденція. Домашні справи завдяки розвитку технології та побутових сервісів потребують з кожним роком все менше часу, а нова норма маскулінності передбачає, що батько більше включений у процес виховання, а не лише є здобувачем у сім'ї", — пояснюють у соціологічній групі.

75% погодилися, що чоловік має повністю забезпечувати сім'ю. 45% кажуть, що можливості у сфері оплати праці однакові у жінок і у чоловіків, водночас стільки ж вважають, що у чоловіків тут більше можливостей. Про жінок так думають лише 7% українців. Ще 63% зазначили, що в їхній парі немає чіткої ролі голови і вони спільно вирішують справи. Про те, що головою є чоловік — зазначили 21%. Жінка головує у 14% сімей. Щодо кар'єрного зростання 50% вважають, що у чоловіків і жінок однакові можливості. Попри це, 34% заявили, що у чоловіків є переваги у побудові кар'єри. Про те, що у жінок є кар'єрні переваги, вважають 12%.

56% опитаних вважають, що в Україні рідко проявляється нерівність між чоловіками та жінками. Натомість 35% переконані, що нерівність доволі поширена. Така думка частіше зустрічається серед жінок.

Найбільше респонденти не погоджувалися з тезами, що жінка повинна слухатися чоловіка, що роль домогосподарки — повноцінна реалізація для жінки, а також, що чоловіки зазвичай розумніші за жінок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як поведінка батьків у дитинстві впливає на дитину в майбутньому

Середньомісячна зарплата жінок у 3-му кварталі 2020-го становить 10 409 грн, а це 78% зарплати чоловіків - 13 338 грн. Жінки в середньому заробляють на 22% менше.

Зараз ви читаєте новину «Хто в домі хазяїн: українців запитали про гендерні ролі та стереотипи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі