Ексклюзиви
субота, 17 квітня 2021 19:00

Хрущов перший рекламував Пепсі. Історія виникнення напою в СРСР
5

Пепсі користувалася великою популярністю в СРСР
Фото: ria.ru
Кіоски з Пепсі
Автомати з Пепси
Автомати з Пепси
Пепсі користувалася великою популярністю в СРСР

Мабуть, багато хто за часів СРСР застали напій "Пепсі-кола", який досить сильно відрізнявся від всієї газованої води, що вироблялася в Союзі. Що цікаво, пепсі-кола не імпортувалася, а виготовлялася в СРСР за ліцензією компанії "Пепсіко".

Напій з'явився в Союзі аж в 1974 році. Саме тоді в місті Новоросійську почала працювати перша лінія по виробництву "Пепсі", а першим мимовільним "рекламним обличчям" Пепсі в СРСР став Хрущов, пише mirovich.media.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Помінялися на горілку - як в СРСР з'явилася закордонна газованка

Влітку 1959 року Микита Сергійович відвідав Американську національну виставку, де віце-президент США Річард Ніксон біля стенду компанії "Пепсіко" пригостив його пепсі-колою.

Втім, в СРСР пепсі-кола не прийшла ні в 1959-му, ні в 1960-і роки. Домовленість про випуск пепсі-коли в СРСР з'явилася вже в брежнєвські часи, причому сама домовленість була досить екзотичною - компанія "Пепсіко" стала в США дистриб'ютором горілки "Столична" в обмін на право поставляти в СРСР концентрат "Пепсі". У 1974 році відкрився перший завод в Новоросійську.

На зростання продажів пепсі-коли в СРСР вплинула і Олімпіада 1980 року. Радянський уряд прагнуло всіляко показати закордонним гостям, що в СРСР живеться не гірше, ніж "там", для чого з Москви вивезли всіх бомжів і повій, а також встановили автомати з продажу пепсі-коли. Вони нагадували звичайні радянські автомати з продажу газованої води з сиропом.

Стакан пепсі-коли коштував в автоматі 20 коп., що приблизно відповідає магазинної вартості напою. Що було досить немало в порівнянні зі звичайною газованою водою з сиропом.

За часів Олімпіади у пепсі-коли були і конкуренти - наприклад, напій "Фанта", який, як відомо, виробляє компанія "Кока-кола".

У невеликих містах окремих фірмових кіосків з продажу пепсі-коли не існувало, а напій просто завозили в мережу роздрібної продуктової торгівлі, або ж продавали через невеликі кіоски з продажу будь-якої продуктової і господарської дріб'язку. Так, наприклад, в місті Прип'ять абсолютно точно продавалася "Пепсі", але при цьому фірмових кіосків не було.

У невеликих містах "Пепсі" вважалася продуктом дефіцитним і статусним. І, як і будь-який дефіцитний продукт, на кшталт бананів, розмітали з прилавків досить швидко. Причому розбирали пепсі-колу нерідко цілими сумками, і це не дивлячись на досить високу вартість - 45 коп. за пляшку 0,33.

Багато хто до цих пір вважають, що пепсі-кола з СРСР була набагато смачніше сучасної.

46 років тому в СРСР середня зарплата становила 134 руб., 2021-го середня зарплата в Україні - 13 тис. грн. За ці гроші 1975 року можна було купити 838 буханців хліба, а 2021-го - 881. 1975 року цукру можна було купити 143 кг, а 2021-го - 591 кг.

Зараз ви читаєте новину «Хрущов перший рекламував Пепсі. Історія виникнення напою в СРСР». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути