вівторок, 25 грудня 2007 20:27

Ховрахи для захисту маскуються під змій

Вчені з університету Каліфорнії в Девісі (University of California, Davis) виявили дуже незвичайний спосіб захисту ховрахів від отруйних змій.

Щоб замаскувати свій запах від гримучих змій, каліфорнійські ховрахи (Spermophilus beecheyi) і ховрахи кам"яні (Spermophilus variegatus) жують скинуту зміями шкіру, а потім облизують хутро на боках і хвості. Змії не нападають на пахучих обманщиків, мабуть, визнаючи їх за своїх.

За словами Барбари Клукас (Barbara Clucas), аспірантки університету Каліфорнії, вперше вона виявила таку незвичайну поведінку цих тварин ще в 2002 році.

"Тепер нам стало відомо, що даний ритуал виконується представниками цих видів систематично і є свого роду захистом від хижаків", - додає вона.

Крім того, спочатку учені припускали ще дві можливі його функції: захист від зовнішніх паразитів і розпізнавання тварини свого виду. Проте надалі ці гіпотези не підтвердилися (виявилось, що самці ховрахів значно рідше натирають своє хутро).

Змії в основному нападають на дитинчат ховрахів, оскільки вони менші за розміром (дорослий ховрах може сильно покалічити змію), і їх кров ще не здатна чинити опір дії зміїної отрути.

Ховрахи-матері ж додають своєму хутру запах змії, оскільки часто живуть в одній норі зі своїм потомством. Мабуть, навчаючи молодь цьому прийому, вони намагаються збільшити вірогідність не тільки збереження окремих нащадків, але і захистити всю нору від нападу.

Співавтор даного дослідження Дональд Оуінгс (Donald Owings), професор психології університету Каліфорнії і науковий керівник Барбари, відзначає, що цей хід не єдиний в оборонній тактиці ховрахів і їх родичів - білок від гримучих змій.

Попередні дослідження лабораторії Оуінгса показали, що білки також здатні нагрівати свої хвости на декілька градусів Цельсія, щоб послати змії застережливий тепловий сигнал, повідомляє membrana.

Зараз ви читаєте новину «Ховрахи для захисту маскуються під змій ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі