пʼятниця, 23 травня 2008 16:01

Хорст Келер має намір удруге стати президентом Німеччини

Чинний президент Німеччини Хорст Келер (ХДС) офіційно заявив, що має намір повторно балотуватися на посаду голови держави на виборах, які пройдуть в травні 2009 року, повідомляє РИА "Новости" з посиланням на президентську прес-службу.

"Я ухвалив рішення наступного року знов стати кандидатом на посаду федерального президента, щоб продовжити процес збереження змін у Німеччині", - зазначив Келер.

Він пообіцяв, що як і раніше робитиме для цього все, що в його силах.

Зазначимо, що на тлі існуючих останнім часом спекуляцій в пресі щодо можливих кандидатів на вище крісло в державі і заклики ряду політиків внести завчасно ясність до питання про бажання Келера піти на другий термін президент, як наголошується в документі, визнав доречним зробити свою офіційну заяву.

У свою чергу канцлер Німеччини і голова найбільшої з правлячих партій ХДС Ангела Меркель схвалила рішення Хорста Келера.

Вона заявила, що "рада, що федеральний президент оголосив про готовність погодитися на другий термін".

"Я підтримую кандидатуру Хорста Келера від щирого серця, оскільки в минулі роки він зміг завоювати серця жителів Німеччини", - зазначила вона.

Крім цього канцлер відзначила значний внесок чинного президента в поліпшенні відносин Німеччини з сусідньою Польщею і Чехією, його активну участь в співпраці з Африкою. Вона висловила надію на те, що повторне висунення кандидатури Келера зустріне широку підтримку серед населення країни.

Слід зазначити, що рівно через рік, 23 травня, Федеральні збори, що складаються з делегованих партіями членів бундестагу і бундесрата, проведуть вибори нового президента.

Стало відомо, що правом голосу наразі володіють 1 тисяча 224 делегати. За даними експертів, в нинішній ситуації Келер може твердо розраховувати на голоси ХДС, ХСС і СВДП, які вже схвалили його повторну кандидатуру.

СДПГ оголосила про намір висунути свого кандидата - нинішнього президента Європейського університету "Віадріна" 65-річну Гезіну Шван, яка вже балотувалася в 2004 році.

"Ми не орієнтуватимемося на інші партії і вже тим більше дозволяти їм наказувати, що робити", - заявив в зв"язку з цим генеральний секретар СДПГ Хубертус Хайль.

Керівництво "Зелених" позитивно зустріло рішення Келера, але утрималося від офіційної заяви до проведення виборів в ландтаг Баварії.

Решта опозиційних партій збирається визначитися з кандидатурою на своїх найближчих партійних з"їздах.

Довідка 1

Федеральний президент офіційно вважається головою ФРН. Президент не може бути обраний більш ніж на два терміни. У повноваження федерального президента входить приведення вибраного загальним голосуванням федерального канцлера до присяги і розпуск парламенту. За поданням канцлера федеральний президент призначає і звільняє членів кабінету міністрів.

Хоча президент Німеччини не має в своєму розпорядженні реальної влади і в основному виконує представницькі і церемоніальні функції, його думка і позиція мають вплив на громадську думку в країні, і тому для політичних партій дуже престижно представити федерального президента зі своїх лав.

Для проведення виборів федерального президента раз в п"ять років скликаються Федеральні збори, що складаються з депутатів бундестагу і такого ж числа членів, що обираються земельними парламентами (ландтагами). Наразі кількість делегатів складає 1 тисяча 224 людини.

Довідка 2

Хорст Келер народився 22 лютого 1943 в окупованій фашистськими військами Польщі. Після звільнення країни радянською армією його сім"я перебралася до Німеччини.

Після закінчення школи в Штутгарті Келер зайнявся вивченням економіки, працював науковим співробітником в інституті прикладних економічних досліджень. У 1981 році Келер стає референтом прем"єр-міністра землі Шлезвіг-Гольштейн Герхарда Штольтенберга.

Разом зі своїм шефом Келер переїхав до Бонна, де отримав призначення на посаду статс-секретаря. У 1993 році Келер знов повернувся до роботи в області економіки. Досить швидко він став спочатку президентом Об"єднання німецьких ощадних кас, а потім - президентом Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР). З 2000 року Келер очолював МВФ.

Він обраний федеральним президентом 25 квітня 2004 року і з 1 липня 2004 року вступив на посаду.

Келер член Християнсько-демократичного союзу (ХДС) з 1981, одружений, у нього дві дочки, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Хорст Келер має намір удруге стати президентом Німеччини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі