четвер, 30 грудня 2010 15:39

Ходорковський і Лебедєв вийдуть на волю через 14 років

Ходорковський і Лебедєв вийдуть на волю через 14 років

Суддя Хамовницького суду Москви Віктор Данілкін засудив Михайла Ходорковського і Платона Лебедєва до 13,5 років колонії загального режиму. У сукупності з першим вироком покарання становить 14 років. Таким чином, засуджені можуть вийти на волю у 2017 році. Нове покарання офіційно обчислюється з лютого 2007 року.

Раніше сторона звинувачення просила засудити обвинувачених до 14 років позбавлення волі.

Суд застосував до Ходорковського і Лебедєва статтю 160 (розкрадання) у редакції 1996 року, яка передбачає більш суворе покарання, ніж редакція 2010 року. При цьому саму статтю суд перекваліфікував в більш м'яку сторону: з частини 4-ї на пункти "а" і "б" 3-ї частини. Стаття про відмивання грошей була кваліфікована за редакцією 2010 року, в яку вже були внесені пом'якшувальні президентські поправки.

Підстав для винесення умовного вироку суддя не знайшов, вважаючи, що Ходорковський і Лебедєв повинні бути ізольовані від суспільства. При цьому обтяжуючих обставин Данілкін також не виявив. Крім того, він постановив, що позови до підсудних на 862 мільярда рублів повинні бути розглянуті в рамках цивільного судочинства.

Також суддя не погодився з думкою адвокатів Ходорковського і Лебедєва, згідно з якою їхніх підзахисних судять вдруге за те ж саме. Перший вирок був винесений в 2005 році, тоді Ходорковському і Лебедєву інкримінували несплату податків.

Про те, що суддя виніс звинувачувальний вердикт, стало відомо 27 грудня, у день оголошення вироку. Колишніх глав "ЮКОСа" і "Менатепу" визнали винними в розкраданні нафти (на 892 млрд рублів) і відмиванні грошей (480 мільярдів рублів). За звинуваченням у розкраданні акцій ВНК справу було припинено за закінченням терміну давності.

РИА "Новости"

Зараз ви читаєте новину «Ходорковський і Лебедєв вийдуть на волю через 14 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі