понеділок, 11 жовтня 2010 09:47

Хімікати з Угорщини отруять Дунай і Чорне море на 100 років

Хімікати з Угорщини отруять Дунай і Чорне море на 100 років
Через екологічну катастрофу в Угорщині Дунай може бути отруєний на сто років.

Протягом цього часу триватиме шкідлива дія важких металів, які потрапили у води річки разом з червоним шламом, що витік з резервуарів глиноземного заводу.

На думку українських екологів, забруднена вода, що досягне України, вже не являтиме собою великого ризику.

"Сама вода промиється за місяць, піде у Чорне море. Але метали осядуть на дно, потраплять в рослини, рибу, а з рибою - і в організми людей. Вони викликають онкозахворювання. Це ж стосується і Чорного моря - сама вода не буде небезпечною, але живність у ньому - буде", - розповів столичний еколог Володимир Борейко.

Борейко вважає, що шлам може прийти до нас і раніше: "Якщо в Східній Європі, особливо в Угорщині, підуть дощі, то протягом річки прискориться, а ще дощ може змити в Дунай вже підсохлий шлам, і піде друга хвиля забруднення ріки".

На думку міністра навколишнього середовища Угорщини Золтана Ілеша, буде набагато гірше, якщо отруйна рідина перетвориться на пил: "У цьому випадку не виключено, що важкі метали потраплять в організм людей через дихальні шляхи".

Хоча його колега, глава екоасоціації "Зелений Світ" Юрій Самойленко, заспокоює: "Море занадто велике, воно швидко самовідновився, і живність не постраждає. А ось Дунай, так, може заразитися на сотні років".

У свою чергу в Держкомводгоспі говорять, що 98-99% отруйних речовин залишилося в Угорщині.

"Ми постійно моніторимо якість води в Дунаї. На даний момент небезпеки не прогнозуємо, але якщо щось до нас прийде, тоді водозабір з Дунаю буде перекритий", - розповів прес-секретар Держкомітету Олексій Чунарьов.

Нагадаємо, увечері 4 жовтня на заводі Ajkai Timfoldgyar Zrt в угорському м. Айка стався витік червоного шламу - отруйного конденсату, який утворюється при виробництві глинозему. У результаті події загинули не менше семи осіб, більше 120 постраждали.

Отрутохімікати загрожують і Україні. У МНС повідомили, що 19 жовтня токсичні речовини з угорського заводу можуть потрапити в українську ділянку ріки Дунай поблизу міста Рені Одеської області.

Сегодня

Зараз ви читаєте новину «Хімікати з Угорщини отруять Дунай і Чорне море на 100 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі