середа, 27 серпня 2008 15:13

Грузія збиралася захопити Абхазію 9 тисячами солдатів

Грузія збиралася захопити Абхазію 9 тисячами солдатів

Заступник начальника російського Генштабу Анатолій Ноговіцин на прес-конференції в Москві в середу, 27 серпня, розкрив подробиці грузинського плану вторгнення до Абхазії.

У операції під кодовою назвою "Скеля" повинні були брати участь, за даними Генштабу Росії, три бригади грузинської армії загальною чисельністю до 9 тисяч осіб. Одна бригада повинна була наступати уздовж морського узбережжя, друга - з боку Кодорської ущелини на сході Абхазії, третя - висадитися з моря поблизу Сухумі. Штаб грузинського армійського угрупування "Захід" знаходився в Зугдіді біля кордону з Абхазією.

За дві доби планувалося захопити Сухумі, узяти Абхазію під повний контроль грузинських сил і вийти до кордонів Росії. За даними російських військових, планувався обстріл штабу миротворців в Сухумі, дамби та міського порту.

Ноговіцин заявив, що у разі реалізації цього плану втрати серед цивільного населення в Абхазії були б набагато серйозніші, ніж в результаті грузинської операції в Південній Осетії, розпочатій в ніч на 8 серпня і перерваною введенням в регіон російських військ.

За словами заступника начальника Генштабу, операція "Скеля" запобігла перекиданням до Абхазії підрозділів російських Повітряно-десантних військ, а також "пробуксувала" операції "Чисте поле" в Осетії.

Вперше про те, що Росія запобігла нападу Грузії на Абхазію, Ноговіцин заявив 13 серпня, наступного дня після завершення "операції з примусу Грузії до миру" на осетинському напрямі. За його словами, російські солдати захопили грузинську штабну машину і знайшли в ній карти з планом вторгнення до Абхазії.

26 серпня Росія офіційно визнала Абхазію, а також Південну Осетію, незалежними державами. Президент доручили Міноборони забезпечити їхню безпеку. До територіальних вод Абхазії увійшло угрупування російських кораблів на чолі з флагманом Чорноморського флоту крейсером "Москва", повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Грузія збиралася захопити Абхазію 9 тисячами солдатів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі