понеділок, 12 листопада 2007 12:38

Грузія вже 5-й день живе в умовах надзвичайного стану (ПІДСУМКИ)

Грузія п"яту добу живе в умовах надзвичайного стану, введеного в ніч на 8 листопада після розгону мітингів опозиції в Тбілісі. Жодних зовнішніх ознак НС на вулицях столиці немає - поліція несе службу в звичайному режимі. Працюють громадський транспорт і магазини, з понеділка поновлюється навчання в школах і ВНЗ столиці. Рішення про введення надзвичайного стану президент Грузії Михайло Саакашвілі ухвалив у зв"язку з масовими заворушеннями, що відбулися в Тбілісі 7 листопада після того, як поліція пішла на розгін акції опозиції біля парламенту. Опозиція вимагала відставки президента і проведення дострокових виборів. При розгоні демонстрації поліція і спецназ застосували сльозоточивий газ і водомети. Під час зіткнень постраждали близько 600 чоловік.

Найсильніше відчувається режим НС у Грузії в роботі ЗМІ. У країні працює тільки один телевізійний канал, за яким збережено право поширювати інформацію - Громадське телебачення. Всі телекомпанії і радіостанції Грузії, за винятком "Імеді" і "Кавкасіа", віщання яких було припинено в день введення НС, виходять в ефір без інформаційних випусків, в основному демонструючи фільми різних жанрів.

Друкарські ЗМІ продовжують працювати як і раніше, проте, за словами журналістів, утруднена робота з прес-центрами і ньюс-мейкерами, частина яких до закінчення режиму надзвичайного стану прагне утримуватися від контактів із пресою. У столицю в обмеженому обсязі надходить інформація з регіонів.

Президент Грузії Михайло Саакашвілі 10 листопада оголосив, що надзвичайний стан в країні "буде знято дуже скоро".

У парламенті Грузії в понеділок поновлюються консультації між спікером Ніно Бурджанадзе і представниками опозиції. На переговорах представлена тільки частина опозиційних сил. За словами представників керівництва країни, вони готові вести діалог тільки "зі здоровою опозицією". "Є люди і політичні сили, з якими я і мої колеги не вестимемо діалогу. Це ті люди, які виявлені і підозрюються в співпраці з конкретними спецслужбами. З цими людьми нам нема про що говорити", - заявляє Ніно Бурджанадзе, повідомляють "Новини Грузії".

Зараз ви читаєте новину «Грузія вже 5-й день живе в умовах надзвичайного стану (ПІДСУМКИ)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі