вівторок, 02 вересня 2008 11:11

Грузія вийшла з угод з врегулювання осетинського конфлікту

Грузія в односторонньому порядку вийшла з низки угод з врегулювання конфлікту в Південній Осетії, повідомляє ИА "Новости-Грузия".

Як уточнив держміністр республіки з питань реінтеграції Темур Якобашвілі, це рішення означає, зокрема, що грузинська сторона виходить зі складу Змішаної контрольної комісії (ЗКК), створеної на основі угоди 1992 року. У ЗКК разом з Грузією входили також Південна Осетія, Північна Осетія та Росія. Робота комісії була паралізована ще з 2007 року: грузинська сторона відмовлялася брати участь в засіданнях, заявляючи, що формат ЗКК застарілий і лише заважає врегулюванню конфлікту.

Тепер, відповідно до рішення офіційного Тбілісі, як заявив Якобашвілі, анулювані сама комісія, документи, прийняті в рамках ЗКК, а також мандат Змішаних сил з підтримки миру (ЗСПМ), повідомляє "Интерфакс". Таким чином, російські військові в Грузії, на думку міністра, остаточно позбулися статусу миротворців і повинні негайно залишити територію республіки.

Відзначимо, що раніше парламент і уряд Грузії вже анулювали мандати російських миротворців в Абхазії та Південній Осетії, а також оголосили ці республіки окупованими територіями. Пізніше грузинська сторона передала у Виконком СНД ноту про припинення миротворчої місії в Абхазії (Колективні сили з підтримки миру в зоні абхазького конфлікту, нагадаємо, формально відносяться до СНД, хоча фактично миротворчий контингент в цьому регіоні сформований тільки з російських військовослужбовців).

Російська влада стверджує, що російські війська, відповідно до угоди про врегулювання нещодавнього військового конфлікту, були виведені з Грузії вже 22 серпня. Проте на території Грузії (у районах, прилеглих до зон конфлікту) досі залишаються російські військовослужбовці (в ролі миротворці). У Тбілісі вважають, що миротворчий статус цих підрозділів більше недійсний, і розцінюють їхнє перебування в країні як окупацію.

Зараз ви читаєте новину «Грузія вийшла з угод з врегулювання осетинського конфлікту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі