понеділок, 24 червня 2019 13:55

Грузини не розуміють, що після російських грошей приходять танки

Грузини не розуміють, що після російських грошей приходять танки
З 2008 року Росія окупувала 20% грузинської території - Абхазію та Південну Осетію. Фото: Reuters

- Протести у Грузії - це емоційний сплеск, а не довготривала стратегічна дія. Через кілька місяців грузини забудуть, проти чого протестували. Реальною революцією події у Грузії назвати важко.

Вимагають від влади відставки спікера парламенту та нові парламентські вибори. Перший уже залишив свою посаду. Дуже вірогідно, що для деескалації протестних настроїв влада погодиться і на дочергові вибори, - говорить в інтерв'ю Gazeta.ua експерт із міжнародних відносин Григорій Перепелиця.

Що стало передумовою грузинських протестів?

- Бідзіна Іванішвілі - російський олігарх грузинського походження. Раніше він був прем'єр-міністром держави. Потім став громадянином РФ. Зараз очолює партію "Грузинська мрія". Вона перемогла на минулих парламентських виборах. Тим самим Іванішвілі фактично отримав владу в державі. Створив потрібний йому уряд, який буде приймати рішення на користь його бізнесу. Президент Грузії є просто презентаційною фігурою. Вона майже не має реального впливу на політичне життя країни. Основна влада перебуває у руках парламенту та уряду. У Грузії зараз встановився тіньовий олігархічний режим із проросійською орієнтацією на чолі з Бідзіною Іванішвілі. Увесь його бізнес перебуває в Росії. Він зацікавлений у тому, щоб Тбілісі та Москва підтримували партнерські стосунки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Грузинські кафе підняли ціни для туристів із Росії

Чому тоді саме зараз суспільство почало протестувати проти російського впливу?

- З приходом "Грузинської мрії" до влади російський бізнес почав впливати на основні галузі економіки. Наприклад, туризм. Росіяни мають дуже багато нерухомості у Грузії. У першу чергу, мова йде про туристичні готелі. Донедавна грузинське суспільство це влаштовувало. Росія приносила гроші у їх країну. Вони не відчували загрози від поширення російського бізнесу. Але капітал РФ завжди йде разом із її політичними амбіціями. Природна російська нахабність мала проявитись рано чи пізно. Це сталось, коли депутат Держдуми РФ Сергій Гаврилов сів у крісло спікера грузинського парламенту (мав там проводити засідання Міжпарламентської асамблеї православ'я. - Gazeta.ua ). Цинічність і зневага російської делегації обурила суспільство. Але це був стихійний, емоційний порив. Російська делегація поїхала з Тбілісі та за деякий час ситуація заспокоїться. Грузини забудуть самі, на що ображались.

Можуть бути якісь наслідки для Росії? Її вплив на Грузію зменшиться?

- Не варто чекати на це. Жодних наслідків для Росії не буде. Тіньовий керівник Грузії Бідзіна Іванішвілі надто тісно пов'язаний із російським бізнесом. Його партія проголошує офіційний курс держави на НАТО та Європейський Союз. Але фактично вони відкрили усі двері для російського проникнення у Грузію. Економіка країни стала залежною від російського капіталу. За ним приходить політика, ФСБ і танки. Грузія не змогла винести урок з 2008-го. Країна втратила частину своїх територій - Абхазію та Південну Осетію через російське вторгнення. Але суспільство досі не усвідомлює, чим загрожує імперська політика РФ. Тому Грузія повільно загрузає в "русском мире".

Чи може Грузія повністю перетворитися на проросійську країну? Стати ще однією Білоруссю?

- У Білорусі існує авторитарний режим одного проросійського лідера. У Грузії до влади не може прийти умовний Лукашенко та надовго там затриматись. Влада там постійно балансує між інтересами різних бізнесових кланів. Очевидно, найближчим часом у Грузії буде діяти олігархічний режим Іванішвілі. Він буде формувати враження гібридної демократії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін заборонив пасажирські авіаперевезення з Росії в Грузію

Президент Росії Володимир Путін відмінив пасажирські авіаперевезення у Грузію. Як це може вплинути на економіку цієї держави?

- Це - тимчасовий демонстративний хід. Коли конфлікт буде вирішено, протести згаснуть, сполучення буде відновлено. У Грузії дуже багато готелів і туристичних курортів, якими володіють росіяни. Тож Путін відмінить своє рішення до того, як воно зможе завдати серйозної шкоди туристичному бізнесу.

У довгостроковій перспективі Україна і Грузія можуть об'єднатися проти російської агресивної політики?

- Україна була єдиною державою, що надала пряму воєнну допомогу Грузії, коли на неї напала Російська Федерація. Зараз на Донбасі воює грузинський підрозділ проти армії РФ. Але найближчим часом зближення нашої держави і Грузії на тлі російської небезпеки далі не піде. Грузинська влада, яка сидить на російській фінансовій голці, буде дуже обережно будувати відносини з Україною. Вони не хочуть розсердити Москву. Поки не зміниться грузинська влада, реального партнерства з метою захисту від Росії бути не може.

20 червня депутат Держдуми РФ Сергій Гаврилов сів у крісло спікера грузинського парламенту, керуючи засіданням Міжпарламентської асамблеї православ'я. Цьогоріч воно проходило у Тбілісі. Після цього близько 7 тис.грузинів вийшли на акцію протесту. Вони вимагали відставки голови парламенту Іраклія Кобахідзе, який вже залишив посаду, керівника МВС і очільника Служби безпеки.

Протестувальники почали штурмувати парламент. Поліція застосувала проти них сльозогінний газ і гумові кулі. 240 людей забрали до лікарні, 80 із них - поліцейські. Після акції затримали понад 300 осіб. Протести продовжились 22 і 23 червня.

Зараз ви читаєте новину «Грузини не розуміють, що після російських грошей приходять танки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі