вівторок, 17 липня 2007 08:36

Групу "польських шпигунів" в Білорусі здав росіянин

Інформація про групу військовослужбовців, заарештованих в Білорусії у звинуваченні в шпигунстві на користь Польщі, була передана КДБ республіки з ФСБ Росії.

Про розкриття групи іноземних шпигунів КДБ Білорусії офіційно оголосило 13 липня. При цьому повідомлялося, що п"ять чоловік - четверо що були білоруських військових і один росіянин - були узяті під варту ще в січні 2007 року. Відносно них збуджена кримінальна справа за статтею 356 частина 1 кримінального кодексу Білорусії (зрада державі у формі шпигунства). 15 липня було оголошено, що справа передбачуваних польських шпигунів передана до суду.

КДБ Білорусії, докладаючи про затримання іноземних шпигунів, подробиці операції розкривати не став. Проте представники апарату держсекретаря Союзної держави Росії і Білорусії повідомили "Комерсантові" деякі подробиці справи. За їх словами, група шпигунів була розкрита після того, як завербований польською розвідкою росіян - майор Юреня - звернувся у ФСБ РФ.

Один із затриманих за підозрою в шпигунстві на користь Польщі - колишній військовослужбовець військ ППО Білорусії Володимир Русскін (за іншими даними - Рускін) - повідомив, що він і троє його спільників займалися збором стратегічно важливої інформації, що стосується об"єктів об"єднаної системи ППО Білорусії і Росії. Секретна документація ВВС і військ ППО знімалася на плівку, потім переводилася в цифровий формат і записувалася на флэш-карту. Для передачі розвідданих використовувалися тайники, а для переміщення їх через кордон був зроблений контейнер усередині автомобільного вогнегасника.

Русскін розповів, що був завербований польською розвідкою після того, як при в"їзді в країну митні служби виявили у нього в багажі алкоголь, кількість якого в п"ять разів перевищувала норму. Білорус був поставлений перед вибором - або його переслідують за контрабанду, або він починає працювати на польську розвідку. Разом з Русскіним збором секретних даних займалися начальник розвідки штабу однієї із зенітно-ракетних бригад Білорусії майор Віктор Богдан, військовослужбовці радіотехнічної бригади Корнелюк і Петкевіч, пише у вівторок газета "Комерсант".

Зараз ви читаєте новину «Групу "польських шпигунів" в Білорусі здав росіянин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі