Ексклюзиви
середа, 26 березня 2008 13:10

Групу іноземних журналістів пустили до Тибету

Група іноземних журналістів прибула в середу в Лхасу - адміністративний центр Тибетського автономного району (ТАР). Доступ іноземців в ТАР був тимчасово припинений після масових безладів, і ця поїздка організована МЗС КНР для того, щоб дати можливість представникам зарубіжних ЗМІ ознайомитися з нинішньою ситуацією в Тибеті.

Зараз аеропорт Лхаси працює в звичайному режимі, проте патрулюється посиленими нарядами народної поліції. У будівлі аеровокзалу не видно жодного іноземного туриста. Реєстрація іноземців на рейс Пекін-Лхаса в столичному аеропорту також проводиться за наявності спеціального дозволу.

Очікується, що в ході дводенної поїздки іноземним кореспондентам нададуть можливість побачити, як йде відновлення пошкоджених під час безладів шкіл, лікарень і урядових установ, поговорити з місцевими жителями, відвідати монастирі буддистів.

Напередодні з"явилися повідомлення про те, що китайські провайдери поступово знімають блокування з перегляду багатьох західних інтернет-сайтів, заблокованих після подій в Тибеті. Того ж дня уряд Китаю повідомив, що в період проведення Олімпійських ігор в Пекіні ніякої цензури іноземних ЗМІ здійснюватися не буде.

Згідно з офіційними даними китайської влади, вже більше 280 осіб, що брали участь в масових безладах в Лхасі, добровільно здалися. Прокуратура вже видала ордер на арешт 29 осіб, причетних до подій 14 березня в Лхасі, під час яких відбувся спалах насильства, що супроводжувався побиттям громадян, підпалами магазинів і автомашин, а також погромами шкіл та урядових установ.

В той же час, за даними агентства, місцеве управління громадської безпеки опублікувало додатково список з 53 осіб, які розшукуються поліцією у зв"язку з причетністю до актів насильства. Жертвами погромів в Лхасі, за офіційними даними китайської влади, стали 19 людей. Проте за даними уряду Тибету у вигнанні, жертвами безладів в Лхасі стали не менше 80 людей, повідомляє ІТАР-ТАРС.

Зараз ви читаєте новину «Групу іноземних журналістів пустили до Тибету». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути