середа, 16 жовтня 2019 10:24

Група "Перше грудня" прощається з Володимиром Панченком

Автор: Газета "День"
  Володимир Панченко був професором Національного університету «Києво-Могилянська академія», членом Українського центру Міжнародного ПЕН-клубу, шеф-редактором та засновником інтернет-видання «ЛітАкцент»
Володимир Панченко був професором Національного університету «Києво-Могилянська академія», членом Українського центру Міжнародного ПЕН-клубу, шеф-редактором та засновником інтернет-видання «ЛітАкцент»

Ініціативна група "Перше грудня" проводжає в останню дорогу свого побратима – Володимира Євгеновича Панченка. Ще тиждень тому у телефонній розмові він сказав одному з нас: "Тепер уже все в руках Божих". І Бог справді прийняв рішення, накривши його Покровою Божою Матері, як колись червоною китайкою покривали козака.

Володимиру Євгеновичу з його славним і мудрим життям можна було щиро позаздрити. Лише сухий перелік його наукових звань і посад, літературознавчих праць і письменницького доробку займає у "Вікіпедії" чимало місця. Сьогодні велику втрату відчуває Національний університет "Києво-Могилянська академія", професором якого він був. Вдячним словом згадують про спочилого в Українському центрі Міжнародного ПЕН-клубу, що гордився його членством, і у Кропивницькій обласній організації Спілки письменників України, що мала його за відповідального секретаря. Згадають Володимира Панченка й у стінах Верховної Ради України - він був народним депутатом І скликання. І в інтернет-виданні "ЛітАкцент", де був шеф-редактором і засновником із 2007-го.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Від Франка до Андруховича" - Володимир Панченко видав книжку про класиків

До Ініціативної групи "Перше грудня" Володимир Панченко долучився 2015-го і відразу став незамінним. Його щира прихильність і сердечність примножували йому друзів, його мудрість і відчуття слова робили талановитим співавтором наших документів. Вирозумілість і тактовність давали йому дар посередництва, коли наші дискусії ставали надто емоційними.

Автор: Газета "День"
  Володимир Панченко був народним депутатом І скликання
Володимир Панченко був народним депутатом І скликання

А ще ж є в цьому світі "Вікіпедія" багатьох людських сердець, у якій записані всі добрі справи Володимира Панченка, що їх він щедро сіяв довкола себе. Його любили всі, хто знав, бо таких добродіїв неможливо не любити. Відтак пустку з його відходом відчує чимало людей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Маємо традицію самознищення. Найголовніше для країни – національна солідарність"

Відходив із життя він мужньо і гідно, знаючи свій діагноз і розуміючи невідворотність. Його дух був міцніший за тіло, а завдяки мужньому спокою він до останнього зберігав спроможність бути опорою, а не тягарем.

Хай буде земля йому пухом, а пам'ять про нього – вічною!

Учасники Ініціативної групи "Першого грудня": В'ячеслав Брюховецький, Іван Дзюба, Євген Захаров, Йосип Зісельс, Мирослав Маринович, Вадим Скуратівський, Юрій Щербак, Ігор Юхновський, Ярослав Яцків.

Голова Секретаріату Ініціативної групи "Першого грудня" Іван Васюник, Данило Лубківський, Ярина Ясиневич, Сергій Рохманов, Ольга Сало, Олена Подобєд-Франківська, Андрій Когут.

Зараз ви читаєте новину «Група "Перше грудня" прощається з Володимиром Панченком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі