Ексклюзиви
вівторок, 08 травня 2012 22:50

Грім та блискавка не завадили людям у Черкасах вшанувати пам'ять жертв Другої світової війни
8

Фото: Фото: Захар Колісніченко

Сьогодні на Пагорбі Слави у Черкасах відбулося вшанування пам'яті жертв Другої світової війни. У заході взяли участь представники опозиційних політичних партій, представники громадських організацій, патріотичних об'єднань, студенти, науковці. Захід організували Черкаська обласна організація Народного руху України та громадська організація "Молодий Народний Рух".

О 19.50 на Пагорбі Слави 30 осіб. Хлопці підпалюють і розставляють на землі свічки. Майорять прапори Руху та Державний. На них зверху чорні стрічки. Підходять ще кілька десятків людей, переважно молодь. До початку акції збирається більше 70 осіб. У небі звучить грім. Видно блискавиці, накрапає дрібний дощ. О 19.55 захід розпочинається спільним молебнем за померлих під час Другої світової війни. Під час молебню починається справжня злива, проте ніхто з Пагорбу Слави не йде.

Після молебню виступали науковці-історики Віталій Масненко та Юрій Присяжнюк.

"Український народ сприйняв цю війну, як велике горе. Не як велику перемогу, це вже було потім. Це велика трагедія. От зверніть увагу: наш співочий народ Наддніпрянщини не складав пісень про Велику Вітчизняну війну. А це тому, що люди сприймали на ментальному рівні цю війну, як велике горе. А не як шанс себе зреалізувати у вигляді героїв у тих численних фільмах, які в Росії знімаються. Потім виявилося, що це великі міфи. І зараз це міфотворення продовжується у вигляді георгіївських стрічок. Я думаю що й в наступні роки ця радянська і пострадянська міфологія буде розвиватися. Мені здається настав час добре згадати, що то була за подія, чим вона обернулася для нашого народу, як народ сприйняв її. Виходячи з цього, ми повинні визначитися у своїх поглядах і позиції. У науковій, громадянській і політичній. Сьогодні ми вшановуємо пам'ять загиблих героїв, хто загинув у боях і тих мільйонів невинних жертв серед мирного населення. У нас має бути свій, український, погляд на цю подію. Він вартий того, бо фальші навколо цієї події дуже багато", – сказав у промові професор історії Черкаського національного університету Юрій Присяжнюк, 50 років.

ФОТОРЕПОРТАЖ: У Львові політики, пластуни та священики вшанували пам'ять жертв Другої світової

Опісля виступили Любов Майборода та Сергій Шамара. Всі промови закінчувалися словами "Слава Україні!", на які хором відповідали "Героям слава!".

"Сьогодні, 8-го травня, було підписано акт про капітуляцію, тобто закінчилася Друга Світова війна на європейському фронті. Дев'яте травня, те, що нам пропонував Радянський Союз, те, що пропонує сьогоднішня влада України – це є трохи неправдива дата. Нам влада пропонує святкувати цей день, а я вважаю і більшість українців вважають, що потрібно не святкувати, а вшановувати пам'ять загиблих, навпаки скорбити, що була Світова війна і загинули багато українців", - сказав 27-річний Ігор Волошин, голова Народного руху України в Черкаській області. Ідея провести цьогоріч в Черкасах такий захід належить йому. 9-го травня Волошин на парад не піде.

О 20:26 захід закінчується хвилиною мовчання та покладанням квітів до меморіалу загиблим у Великій Вітчизняній війні. Такі акції, за словами Волошина, пройшли не тільки в Черкасах, а й в багатьох інших регіонах України.

Зараз ви читаєте новину «Грім та блискавка не завадили людям у Черкасах вшанувати пам'ять жертв Другої світової війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути