пʼятниця, 22 червня 2007 10:23

Гриценко просить США офіційно підтвердити безпечність ПРО для України

Гриценко просить США офіційно підтвердити безпечність ПРО для України
Україна звернулася до Сполучених Штатів Америки із проханням офіційно підтвердити раніше висловлену позицію директора агентства протиракетної оборони Міністерства оборони США Генрі Оберінга, відповідно до якої мета розміщення ПРО в Чехії й Польщі - забезпечення безпеки Європи.

Про це сказав міністр оборони Анатолій Гриценко в ефірі телекомпанії "5 канал" увечері 21 червня.

Гриценко нагадав, що раніше він зустрічався з Оберінгом й обговорював питання, що стосуються ПРО, і отримав важливі відповіді від американського генерала.

Згідно із цими відповідями, в разі розміщення систем ПРО в Європі, американська сторона буде попереджати Україну й Росію, якщо буде зроблено несанкціонований пуск ракети й вона буде загрожувати цим країнам.

"Це було дуже важливо, оскільки, не вкладаючи ні копійки, ми одержуємо, наші військові, інформацію про те, що щось небезпечне летить у наш бік", - сказав міністр.

Також, зі слів Гриценка, Оберінг погодився, що Україна або Росія в будь-який момент можуть провести верифікацію цих об"єктів.

"Це також дуже важливо з погляду збереження клімату прозорості й довіри", - сказав Гриценко.

Крім того, Оберінг підкреслив, що американська сторона погодиться на те, щоб у складі бойового обслуговування об"єктів ПРО на постійній основі працювали українські й російські офіцери.

"Ми попросили, щоб ці відповіді генерала... були зафіксовані в письмовій формі й пройшли через державний департамент США. Якщо вони будуть отримані (відповіді) "Так", то тоді я вважаю, що ми можемо говорити про відкритість, про прозорість збереження клімату довіри", - сказав Гриценко.

Міністр підкреслив, що негативна відповідь означатиме, що тут є якісь приховані моменти, у зв"язку із чим варто дуже серйозно ставитися в розміщенню систем ПРО в Чехії й Польщі.

США мають намір розмістити свої протиракетні бази в Польщі й Чехії.

Директор агентства протиракетної оборони Міністерства оборони США Генрі Оберінг заявив, що мета розміщення ПРО в Чехії й Польщі - забезпечення безпеки Європи й США.

Зараз ви читаєте новину «Гриценко просить США офіційно підтвердити безпечність ПРО для України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі