четвер, 17 травня 2007 16:33

Гордон Браун став лідером Лейбористської партії Великобританії

Міністр фінансів Великобританії Гордон Браун став лідером Лейбористської партії без попереднього внутріпартійного голосування по своїй кандидатурі. Брауну вдалося заручитися підтримкою 307 членів лейбористської фракції а Парламенті.

Головний суперник Брауна Джон Макдоннелл зміг зібрати підписи лише 29 депутатів, при необхідних 45, для того, щоб балотуватися на виборах лідера лейбористів.

Макдоннелл визнав свою поразку, відзначивши, що для нього "арифметично неможливо" зібрати потрібні 45 підписів. Він привітав Брауна з перемогою, але разом з тим висловив жаль з приводу того, що лейбористів позбавили можливості виразити свою точку зору на виборах.

Нагадаємо, що кампанія з виборів нового глави Лейбористської партії стартувала 10 травня після того, як Тоні Блер офіційно заявив, що йде з поста прем"єр-міністра і лідера лейбористів, яким він був обраний 21 липня 1994 року.

Процес висунення кандидатів і збору підписів депутатів-лейбористів почався 14 травня. До 17 травня кандидати були зобов"язані представити зібрані підписи в Національний виконачий комітет Лейбористської партії, який повинен був вирішити питання про проведення голосування.

Офіційно Гордон Браун стане лідером лейбористів 24 червня, а 27 червня, після того, як Тони Блер подасть королеві прохання про відставку, займе пост прем"єр-міністра.

Одночасно в Лейбористській партії проходять вибори лідера парламентської фракції. Згідно статуту лейбористів, партійний лідер не може володіти всією повнотою повноважень, і глава фракції покликаний грати роль противаги, забезпечуючи баланс сил.

З 1994 року цей пост займав Джон Прескотт. Проте після рішення Тоні Блера піти у відставку з поста прем"єра і лідера лейбористів, Прескотт також заявив, що покидає свою посаду.

Число кандидатів, яким вдалося заручитися підтримкою 45 депутатів, щоб взяти участь у виборах глави парламентської фракції, досягло п"яти чоловік. Ними стали Йон Краддас, Алан Джонсон, що зібрав найбільшу кількість підписів (70), Харієт Херман, Пітер Хейн та Хейзел Бліарз, повідомляє Lenta.ru.


Зараз ви читаєте новину «Гордон Браун став лідером Лейбористської партії Великобританії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі